FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Ministrica Žalac najavila novi zakonski paket o regionalnom razvoju

BRUXELLES, 16. studenoga 2016. (Hina) - Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je u srijedu u Bruxellesu da će vlada u prvoj polovici sljedeće godine promijeniti zakonski paket o regionalnom razvoju kako bi se pojednostavio postupak povlačenja europskih sredstava i koji bi se počeo primjenjivati od 2018.

 "Moramo pojednostaviti procedure, izmijeniti zakonsku regulativu o regionalnom razvoju i sve podzakonske akte, donijeti zakon o potpomognutim područjima. S ministarstvom financija već smo dogovorili da ćemo u prvih šest mjeseci sljedeće godine raditi na tome, a puna primjena bi išla od 2018. godine", rekla je ministrica Žalac, koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove, koje je na dnevnom redu imalo kohezijsku politiku.
 "Paralelno s izradom zakonskog paketa i dalje će se objavljivati natječaji za korištenje europskih fondova, tako da to neće ni na koji način usporiti povlačenje sredstava. Radit ćemo parlalelno. Već sam najavila da ćemo milijardu kuna ugovoriti do Božića, vezano za kulturnu baštinu, dnevne bolnice, studentske domove", rekla je ministrica.
 Najavila je da će od sljedećeg tjedna razgovarati s ostalim resorima u vladi kako bi se ubrzalo raspisivanje natječaja i evaluacija projekata.
 Od velikih projekata koji se planiraju financirati sredstavima EU-a, osim Pelješkog mosta ministrica je navela i plan gospodarenja otpadom, koji je preduvjet za povlačenje europskih sredstava.  Rekla je da je ministar Slaven Dobrović prošli tjedan predstavio taj plan na užem kabinetu vlade.
 Također je rekla da se radi revizija dokumentacije, odnosno studija za višenamjenski kanal Dunav-Sava. "Kada to bude gotovo, sazvat ćemo struku i raspraviti na koji bismo način to mogli eventualno financirati iz fondova EU-a u sljedećoj financijskoj perspektivi", rekla je.
 Ministrica Žalac imala je na marginama ministarskog sastanka i bilateralni razgovor s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu.
 "Dogovorile smo da ćemo u prosincu ili siječnju održati sastanak u Bruxellesu. Pozvala sam je da posjeti Zagreb i Vukovarsko-srijemsku županiju kako bismo malo promovirali Dunavsku makroregionalnu strategiju. Smatram da je to važan moment u korištenju kohezijske politike na vrlo učinkovit način", rekla je ministrica Žalac.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙