FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davenport do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja EU-a sa Srbijom

BEOGRAD, 9. studenoga 2016. (Hina) - Šef delegacije Europske unije u Srbiji Michael Davenport izjavio je u srijedu da do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u EU-u.

"Od prošlogodišnjeg izvješća otvorili smo četiri poglavlja i očekujemo da do kraja godine budu otvorena naredna", izjavio je Davenport na tiskovnoj konferenciji nakon što je srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću uručio izvješće Europske komisije (EK) o napretku Srbije.

Obraćajući se novinarima zajedno s premijerom Vučićem, Davenport je istaknuo preporuku Europske komisije da se otvori poglavlje pet o javnim nabavama, o čemu se očekuje i izjašnjavanje zemalja članica.

Ocijenivši da je riječ o "vrlo važnom poglavlju", britanski je diplomat naglasio ne samo "transparentnost i profesionalnu praksu u javnim nabavama", već prije svega važnost tog poglavlja "u borbi protiv korupcije".

Među ključnim zamjerkama EK na proces prilagođavanja Srbije Europskoj uniji su i dalje korupcija, sporost sudova i politički pritisci na pravosuđe.

Srbiji je zamjeren izostanak suradnje s Haškim tribunalom u procesu vođenom protiv Vojislava Šešelja kada Den Haagu nije izručeno troje njegovih suradnika optuženih za utjecaj na svjedoke.

S vladom Srbije, kako je najavio, bit će nastavljen intezivan rad na "implementiranju poglavlja 23 i 24 koja su otvorena u srpnju", ali i u drugim oblastima, naglasivši da akcijski plan za poglavlje 23 predviđa "korake ka osiguravanju neovisnosti sudstva", te da je prva faza bila izrada zajedničkog pristupa pitanju promjena u Ustavu.

Srbijanski premijer Vučić izvješće EK-a o napretku Srbije ka EU-u ocijenio je "u dobroj mjeri realističnim i ozbiljnim", ali je naglasio kako se "ne mora suglasiti sa svakom stvari koja je napisana u izveštaju", te da je "i to normalno".

Vučić je zadovoljan što se u izvješću "visoko ocjenjuje" politička uloga Srbije u regiji i u migrantskoj krizi.

"Ono što je za nas od najvišeg značaja je to da i EU i Svjetska banka prepoznaju odlične rezultate srpske ekonomije. I u izvješću kažu da je rast veći od očekivanog i da imamo ogroman broj investitora zahvaljujući boljem i promjenjenom poslovnom ambijentu", rekao je Vučić.

On se suglasio da pred Srbijom ima još puno zadataka - među ostalim da "pravosuđe učini efikasnijim".

Srbija je od Europske komisije dobila u najvećoj mjeri pozitivno izvješće o napretku u eurointegracijama tijekom prethodne godine, konstatiran je "umjeren, ali stabilan" napredak i po ekonomskim i po političkim kriterijima.

Europska komisija završila je i proces screeninga novih 15 poglavlja i pozvala vladu Srbije da dostavi pregovaračke pozicije za sva poglavlja, što je temelj za zajedničku poziciju članica Unije.

"Srbija je već drugačija zemlja nego što je bila, drugačija po školama, bolnicama, cestama, ali ostaje još mnogo toga da promjenimo kod sebe, u čemu i dalje računamo na pomoć Europske unije", poručio je srbijanski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙