FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK ove godine očekuje rast od 1,8 posto u EU28 i 1,7 posto u eurozoni

BRUXELLES, 9. studenoga 2016. (Hina) - Europska komisija očekuje da će gospodarstvo u 28 zemalja članica prosječno rasti po stopi od 1,8 posto, a u eurozoni 1,7 posto, a sljedeće godine očekuje blago usporavanje rasta na 1,6 posto u EU i 1,5 posto u eurozoni.

 Najveći gospodarski rast iduće godine očekuje se u Rumunjskoj, od 5,2 posto, zatim u Irskoj i Malti, 4,1 posto te Slovačkoj i Švedskoj, za 3,4 posto. Hrvatsko bi gospodarstvo trebalo rasti brže od europskog prosjeka, po stopi od 2,6 posto.

 Grčka bi, prema projekcijama, i dalje jedina ostala u recesiji, s gospodarskim padom od 0,3 posto, a nešto bolje od nje su Portugal, koji očekuje rast od 0,9 posto i Italija, 0,7 posto.

 Komisija predviđa za sljedeću godinu blago sporiji rast, uslijed globalne nesigurnosti i Brexita.

 "U svjetlu povećane globalne nesigurnosti, sada je još važnije nastaviti sa zdravom i opreznom makroekonomskom i proračunskom politikom. Istodobno, od vitalne je važnosti rješiti nejednakosti u našim društvima, tako da se nitko ne osjeća napuštenim", izjavio je potpredsjednik Komisije, zadužen za euro Valdis Dombrovskis.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙