FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razminirano poljoprivredno zemljište u sedam općina Karlovačke županije

JOSIPDOL, 7. studenoga 2016. (Hina) - Zahvaljujući 28,9 milijuna kuna iz EU fonda za ruralni razvoj, u Karlovačkoj županiji u proteklih godinu dana razminirane su sve poljoprivredne površine u sedam općina Karlovačke županije, a tim povodom u ponedjeljak je u Sabljakima Modruškim kod Josipdola, održana konferencija za novinare Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Ministarstva poljoprivrede i Karlovačke županije.

 Konferenciji su nazočili i predstavnici Vladinog ureda za razminiranje, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te sedam općina  - Vojnić, Tounj, Josipdol, Plaški, Saborsko, Rakovica i Cetingrad koje su razminirana kroz projekt "Pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji".

 U tih sedam općina ukupno je razminirano 3,8 milijuna četvornih metara. 

 Damir Stojković iz HCR-a rekao je da je za taj posao bilo angažirano 11 tvrtki za razminiranje, dnevno je radilo 125 pirotehničara i 14 strojeva za razminiranje. Razminiravanje je trajalo 168 radnih dana, pri čemu su i psi za detekciju mina radili 28 radna dana.

 Pronađeno je trideset mina i 68 neeksplodiranih ubojitih sredstava.  Stojković je podsjetio na tragičnu činjenicu da je pri tom 14. rujna prošle godine  upravo u Sabljakima Modruškim, smrtno stradao jedan pirotehničar, a drugi je teško ozlijeđen.

 

Iz EU fondova za razminiranje 50 milijuna eura

 Govoreći o razminiranju poljoprivrednih površina za cijelu Hrvatsku ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec rekao je da je za taj posao u protekle dvije godine iz EU fondova dobiveno ukupno 50 milijuna eura, čime je omogućio da se planovi razminiranja skrate za oko dvije godine, a da bi ilustrirao koliko to znači u gospodarskom smislu uzeo je primjer proizvodnje krumpira u Lici.

 "Tamo smo po ovoj mjeri razminirali 14 četvornih kilometara i izračunali da bi na toj površini da se razminirala 1996. godine i obrađivala, vlasnici uz prinos od 20 tona po hektaru krumpira i uz cijenu od tri kune po kilogramu zaradili ukuno dvije milijarde i sto milijuna kuna", naveo je kao primjer  Jakopec.

 Pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je da ovdje poljoprivrednici nisu dobili samo razminirano polje, već i mogućnost da postanu dio programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. do 2020. godine.

  Hrvatska je, naime, ispregovarala i takozvanu "minsku omotnicu" kroz koju će poljoprivrednicima čija su polja razminirana, biti na raspolaganju ukupno 9,6 milijuna eura za izravna plaćanja u poljoprivredi, sve putem aplikacije u ARGOD sustav za oranice, plastrenike, trajne nasade, rasadnike i druga zemljišta.

 Načelnik Općine Jasipdol Zlatko Mihaljević rekao je da se dio razminiranih polja već obrađuje, ona koja su bila prva razminirana rodila su uglavnom kukuruzom i nešto manje pšenicom. Istaknuo je da  se oživljavanje ovog prelijepog južnog djela Karlovačke županije tek očekuje, sada nakon što je otklonjena minska opasnost.

 U ime Karlovačke županije župan Ivan Vučić zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede i Europskoj uniji, te HCR-u i pirotehničarima što su omogućili da ukupne poljoprivredne površine budu razminirane.

 Podsjetio je da je do sada u razminiranje ove županije utrošeno oko 350 milijuna kuna, od čega je Karlovačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna iz vlastitih godišnjih proračuna. No, naglasio je da je i Karlovačkoj županiji još minirano 13 četvornih kilometara, te je minski sumnjiva površina od prošle godine do sada narasla sa 35 na oko 50 četvornih kilometara, iz raznih razloga, primjerice zbog klizišta, odrona ili bujanja vegetacije. 

 

U petak u zagrebačkom  Westinu donatorska večera za razminiranje Karlovačke županije

  Župan Vučić zahvalio je i  Američkoj gospodarskoj komori jer će se u petak u zagrebačkom hotelu Westin održati treća donatorska večera za razminiranje Karlovačke županije. Na prethodne dvije donatorske večere je skupljeno oko sto tisuća eura. Karlovački župan pozvao je zato i karlovačke gospodarstvenike, koji to mogu, da zakupe svoje mjesto za jednim od stolova Westina i pomognu da se zaista realizira plan "Karlovačka županija bez mina do 2019. godine".

 U nastavku programa u prostoru Hotela Josipdol predstavnici Ministarstva poljoprivrede su predstaviti mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.- 2020. , točnije mjeru 6 – "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja". Iako najavljen, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nije nazočio današnjem predstavljanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙