FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ONE TAKE - Otvoren festival filmova snimljenih u jednom kadru

ZAGREB, 21. listopada 2016. (Hina) -Projekcijom filmova konkurencije u petak navečer u zagrebačkom kinu Europa počeo je One Take Film Festival, jedinstvena festivalska manifestacija posvećena filmovima koji pokazuju, kako je rečeno na otvorenju, beskonačne mogućnosti filmova snimljenih u samo jednom kadru.

Festival naglašava estetsku dimenziju takvog filmskog djela više nego samo virtuoznost redatelja i izvedbe, a u duhu same ideje festivala filmovi se natječu za jednu jedinu nagradu - Grand Prix.
Osmo izdanje festivala koncipirano je oko teme beskonačnosti, koja se ne proteže samo kroz filmove, nego i popratnom programu i izložbama, a na temu upućuje i sama 'osmica' kao simbol ovogodišnjeg izdanja.
"One Take je beskonačan u idejama, a konačan u izvedbama. Kada uključite i isključite kameru dobijete jedan kadar, ali tek kada nastavite propitivati svijet i odnose u njemu tek ste onda dobili film u jednom kadru", rekla je direktorica festivala Sanja Šamanović.
Objasnila je kako su teme, trajanja i izvedbe filmova odabranih za festival raznolike, no zajedničko im je propitivanje odnosa između supružnika, ljubavnika, psihičkog i fizičkog nasilja, egzistencijalnih problema, pod pečatom beskonačnosti.
Festival su otvorili kratkometražni igrani filmovi u konkurenciji, belgijski "Izdržljivost" Bernarda De Ryckea, kanadski "Papar" Patricka Auberta, španjolski "Sjever" Javiera Garcie Garrida i njemačka triler drama "Anna" Martina Jehlea.
Prve večeri je počeo i program "One Take in Iran", s obiteljskom dramom "Priča o kišnoj noći" iranskog redatelja Mehdia Fard Ghaderija, te program "Loadin...", koji ove godine donosi retrospektivu Maren Ade, njemačke producentice, scenaristice i redateljice.
Za početak retrospektive odabran je njezin prvijenac "Šuma za drveće", a u nedjelju, nakon dodjele nagrade, prikazat će se njezin zadnji film "Toni Erdmann" ovogodišnji njemački kandidat za Oscara na stranom jeziku.
U sklopu osmog izdanja festivala, koji traje do 23. listopada kada se dodjeljuje festivalski Grand Prix, prikazat će se ukupno 49 kratkometražnih i dugometražnih filmova iz trinaest zemalja, od čega gotovo pola u konkurenciji.
Među filmovima koji se natječu za Grand Prix su i tri iz Hrvatske, prvi dugometražni film u jednom kadru "Sirene i krikovi" Ivana Perića te eksperimentalni "Pogled s prozora" Stanka Hercega i "Na plaži" Gorana Škofića.
O najboljem filmu odlučuje međunarodni žiri Ewa Gorzna, poljsko–finska umjetnica, Marija Perović, crnogorska filmska i televizijska redateljica te Miroslav Sikavica, hrvatski filmski redatelj.
Uz natjecateljski program festival prikazuje filmove koji nisu ograničeni jednim kadrom, no donose svježi i inovativan pristup.
Iako je festival službeno počeo u petak s programima je počeo unatrag tjedan dana  - u Gliptoteci HAZU je otvorena izložba "Kretanje u krug", s radovima devetero suvremenih hrvatskih umjetnika, dok u Galeriji Greta traje program "One Take in Space" koji ove godine predstavlja njemačkog konceptualnog autora Floriana Gwinnera.
Program "Almost One", posvećen uradcima koji nisu u potpunosti ispunili stroge kriterije filmova u jednom kadru, prikazat će četiri filma raznih žanrova, iz Južne Koreje, Španjolske, Hrvatske i Švedske, a gledatelji će moći pogledati i izbor od desetak filmova sa srodne manifestacije, londonskoga natjecateljskog programa One Shot Movie Competition.
Festival One Take utemeljio je 2003. Vedran Šamanović, a od 2004. se održava se bijenalno. Na proteklih sedam prikazano je oko 200 filmova u službenoj konkurenciji iz više od trideset zemalja.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙