FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za energetsku obnovu zgrada 311 milijuna eura iz EU fondova

ZAGREB, 21. listopada 2016. (Hina) - Energetskoj obnovi zgrada u Hrvatskoj na raspolaganju je 311 milijuna eura iz fondova EU-a, rečeno je u petak tijekom jesenskog skupa Udruge upravitelja stambenih zgrada.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević kazao je na skupu kako je energetskoj obnovi iz EU izvora do 2020. godine ukupno namijenjeno 311 milijuna eura, od čega 211 milijuna za zgrade javnog sektora.

Ministarstvo je 17. listopada objavilo Poziv za dostavu projektnih zadataka za energetsku obnovu višestambenih zgrada koji je otvoren 90 dana i na temelju kojega će iz EU fondova biti dodijeljeno 152 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada.

Program povlačenja novca za zgrade javnog sektora Ministarstvo je već izradilo te će, rekao je Kuščević, uskoro ići u vladinu, odnosno natječajnu proceduru.

Nadalje, 100 milijuna eura namijenjeno je za energetsku obnovu stambenih zgrada, od toga 70 posto za višestambene a 30 posto za obiteljske.

Iz fondova EU-a financirat će se 60 posto svakog projekta, a 40 posto snosi vlasnik.

Natječajna dokumentacija, istaknuo je Kuščević, bitno je kompliciranija nego kada su se dijelila nacionalna sredstva, no uvjeren je da će upravitelji zgrada uspjeti preskočiti i tu prepreku i da će se brzo potrošiti svih 152 milijuna kuna iz natječaja.

Kuščević podsjeća kako se najveći dio energije u Hrvatskoj troši u zgradama pa su uštede koje će se postići njihovom energetskom obnovom vrlo bitne, a obnovom zgrada ujedno će se pomoći građevinskom sektoru.

Investicija u energetsku obnovu vraća se nakon 7 ili 8, maksimalno 14  godina, rečeno je na skupu.

Da bi upravitelji zgrada lakše prošli kroz kompliciranu birokratsku proceduru pomagat će im stručnjaci Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojem je za tu namjenu osigurano 4,5 milijuna kuna.

Prema  riječima direktora Fonda Ljubomira Majdandžića stručne službe te institucije pomagat će upraviteljima zgrada i predstavnicima stanara kako bi što lakše aplicirali za sredstva EU-a.

Upraviteljima zgrada obećao je da više neće biti kašnjenja s isplatama, odnosno da će se one obavljati unutar mjesec dana nakon što se riješi natječajna dokumentacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙