FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dani talijanske kulture u Rijeci počeli izložbom plakata tvrtke "Modiano"

RIJEKA, 10. listopada 2016. (Hina) - Tradicionalna manifestacija Dani talijanske kulture u Rijeci počela je u ponedjeljak navečer  u galeriji Kortil otvorenjem izložbe plakata i skica za plakate tršćanske tvrtke "Modiano" .

 Na izložbi  nazvanoj  "Rijeka: Europa prije Europe", predstavljeni su originalni radovi likovnih umjetnika za plakate tvrtke Modiano s kraja 19. i početka 20. stoljeća.  Tvrtka je osnovana 1868. godine u Trstu, a početkom 20. stoljeća pogon je otvorila i u Rijeci. U početku je proizvodila cigaretni papir i igraće karte, no zahvaljujući suvremenoj tehnologiji tiska proširila je svoje poslovanje na tiskanje različitih plakata i reklama. 

 Talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri istaknuo je da se manifestacija Dani talijanske kulture u Rijeci odvija u sklopu međunarodnog programa Tjedan talijanskog jezika u svijetu kojeg organiziraju nadležna talijanska ministarstva.  Prošle godine je program Tjedna talijanskog jezika u svijetu obuhvatio ukupno oko 1300 događanja, rekao je Palminteri, dodajući da na ovom području  manifestacija ima posebno značenje zbog autohtone talijanske nacionalne zajednice.

 Predsjednica Gradskog vijeća Rijeke Dorotea Pešić Bukovac naglasila je da se u Rijeci suradnjom s talijanskom nacionalnom zajednicom  ostvaruju kulturni, znanstveni i obrazovni programi dviju država. Ta zajednica, navela je, bitno doprinosi kulturnoj raznolikosti Rijeke.

 Okupljene je pozdravio i predsjednik Uprave Modiana Stefano Crechici.

 Dani talijanske kulture u Rijeci nastavljaju se 12. listopada otvaranjem izložbe "Illycaffe: 80 godina dizajna i inovacija", o tom poznatom tršćanskom proizvođaču kave i pripadajućih uređaja. U prostoru Zajednice Talijana Rijeka 17. listopada će se održati premijera predstave "Priče s obale i mora“ u izvedbi Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u koprodukciji s talijanskim kazalištem "Il Rosetti Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia“. Riječ je o predstavi raznih autora Istre i Julijske krajine.   Manifestacija obuhvaća i konferenciju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci "Evolucija dizajna Illycaffe“, na kojoj će se razgovarati o povijesti inovacije i dizajna te još nekoliko izložba i performansa. 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙