FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bruxellesu počeo Europski tjedan regija i gradova

MADRID, 10. listopada 2016. (Hina) - U Bruxellesu je u ponedjeljak počeo Europski tjedan regija i gradova, godišnja konferencija na kojoj će u iduća tri dana oko 5000 političara, poduzetnika  i članova akademske zajednice raspravljati kako efikasnije koristiti novac iz europskih fondova namijenjen smanjivanju nejednakosti među dijelovima Europske unije.

Konferencija se odvija u trenutku političke nestabilnosti u EU-u izazvane odlukom Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz bloka 28 zemalja što će u budućnosti značiti i manje novca za zemlje poput Hrvatske.

Europski dužnosnici su stoga pozvali predstavnike regija i gradova da što efikasnije koriste taj novac, neophodan za otvaranje radnih mjesta u sredinama s visokom nezaposlenošću.

„Sada je trenutak da razgovaramo o tome kako bolje koristiti kohezijsku politiku. Kako njezine mogućnosti bolje uvesti, regulirati i komunicirati lokalnoj zajednici koja može dobiti novce”, rekao je Markku Markkula, predsjednik Europskog odbora regija, tijela koje predstavlja gradove i regije u EU-u.

Upozorio je kako su ukupna ulaganja u Europi lani bila za 59 milijardi eura manja u odnosu na predkriznu 2008. godinu pa da je kohezijska politika, odnosno njeni fondovi, neophodna za otvaranje radnih mjesta.

Za razdoblje od 2014. do 2020. iz zajedničkog proračuna su izdvojene 454 milijarde eura za lokalne i regionalne projekte.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙