FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAFU: twinning projektom do iskustva Litve u upravljanju EU fondovima

ZAGREB, 4. listopada 2016. (Hina) - Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), nakon 194 uspješno ugovorenih twinning projekata za druge korisnike, po prvi put je i sama postala korisnik takvog projekta radi poboljšanja vlastite učinkovitosti, kroz koji će preuzeti iskustva Litve u upravljanju europskim fondovima, rečeno je u utorak na svečanom predstavljanju.

Projekt pod nazivom "Jačanje kapaciteta Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije u ulozi Posredničkog tijela razine 2 (CROIB2)", vrijedan 250.000 eura, provodi se u suradnji sa Središnjom agencijom za upravljanje projektima Republike Litve (CPMA) u sklopu programa IPA 2012. , a trajat će 6 mjeseci.

"Taj twinning projekt koji provodi Hrvatska u suradnji s Litvom možda nije toliko financijski izdašan, ali je iznimno bitan jer ćemo kroz njega preuzeti iskustva Litve u upravljanju EU fondovima", izjavio je tehnički ministar regionalnog razvoja i EU fondova Tomislav Tolušić, dodavši da je Hrvatska dosad u ovoj godini iz EU fondova povukla blizu 6 milijardi kuna.

Tolušić se nada da će ta brojka do kraja godine dosegnuti 8 milijardi kuna. "U cijeloj 2015. povukli smo nešto više od 4 milijarde kuna, što znači da smo u ovoj godini već poprilično u plusu, a nadam se da ćemo u 2017. i 2018. premašiti 10 milijardi kuna", kazao je Tolušić. 

Kao glavne projekte koji su ove godine financirani iz EU fondova, Tolušić je istaknuo projekte u vodoopskrbi i odvodnji, sektoru prometa, zaštiti kulturne i prirodne baštine.  

"Ako ubuduće budemo privlačili oko 10 milijardi kuna godišnje, stopa rasta BDP-a će sigurno premašiti 3 posto", rekao je.

Što se tiče Pelješkog mosta, Tolušić je kazao da je u tijeku prva faza natječaja, u kojoj se procjenjuje financijska i poslovna sposobnost ponuditelja, a bit će završena do kraja godina. Kako je naveo, u proljeće se očekuje potpisivanje ugovora s izvođačima radova a do kraja 2019. godine Pelješki most trebao bi biti u funkciji.

Direktor SAFU-a Tomislav Petric kazao je da očekuje da će se suradnjom između litvanske i hrvatske agencije odnosno provedbom twinning projekta, poboljšati učinkovitost i djelotvornost sustava upravljanja i provedbe programa iz strukturnih fondova u Hrvatskoj, naglasivši da se SAFU trenutno nalazi u izazovnom razdoblju u kojem im je pomoć dobrodošla.

"SAFU trenutno provodi pet velikih EU programa, proces tranzicije iz agencije za pretpristupne fondove u agenciju za strukturne fondove te istovremeno priprema spajanje s Agencijom za regionalni razvoj. Zbog toga smo se prijavili za twinning projekt kako bismo dobili pomoć od institucija iz EU-a, koje u tome imaju iskustva i znanja", rekao je.

U razdoblju od 2007. do 2016. SAFU je sklopio više od 1.270 ugovora za projekte ukupno vrijedne više od 640 milijuna eura, a u EU financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. nadležan je za projekte s ukupnom alokacijom u vrijednosti većoj od 1,5 milijardu eura u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Direktorica CPMA Lidija Kašubiene naglasila je da litvanska agencija ima bogato iskustvo u upravljanju i verifikaciji projekata sufinanciranih iz strukturnih fondova EU te da se kontinuirano prilagođava i poboljšava procedure u svrhu učinkovitog funkcioniranja. Također, dodala je, ima iskustva u edukaciji korisnika bespovratnih sredstava i edukaciji zaposlenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙