FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2016. Kajtazi očekuje da se Plenković i HDZ ograde od Cujelevih uvreda

ZAGREB, 24. kolovoza 2016. (Hina) - Saborski zastupnik nacionalnih manja Veljko Kajtazi uputio je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću u kojem je izrazio očekivanje da će se Plenković osobno, ali i vodstvo stranke, ograditi i jasno osuditi uvredljivo pisanje kandidata HDZ-a Steve Culeja na njegov račun.

Hrvatski mediji prenijeli su u utorak Cujelevo obraćanje Romima preko Kajtazijeva facebooka da "ne vjeruju bivšem oficiru JNA" koji "laže ko srpski cigan" i "radi po nalogu mrzitelja Hrvata", što nije njihov "program suživota".

Sadržaj poruke je, po mišljenju Etičkog povjerenstva, teško povrijedio izborni etički kodeks jer se njome "širi rasna i nacionalna mržnja" te sadrži "zlonamjerne optužbe sa svrhom izazivanja sumnje u lojalnost kandidata Kajzatija zajednici", navodi Kajtazi u pismu.

"Gospodin Culej je pored mojih osobnih osjećaja svojom izjavom povrijedio i naše mnoge sugrađane pripadnike romske nacionalne manjine koji me od jučer neprestano zovu, ali i ostale građane za koje je ovakvo ponašanje neprihvatljivo", kaže Kajzati.

U otvorenom pismu poručuje da "u svrhu stvaranja uvjeta za nesmetanu buduću suradnju", te radi samog ugleda HDZ-a, očekuje da se Plenković osobno, ali i vodstvo stranke, ogradi i jasno osudi Culejevo ponašanje.

Culej je u izjavi novinarima potvrdio da je napisao spornu objavu na facebooku, ali je pritom odbacio Kajtazijeve optužbe i ustvrdio da je za Kajtazija rekao da "laže kao što neki lažu".

Culej je pritom optužio Kajtazija da je na zadnjoj sjednici proteklog sastava Sabora uvrijedio sve pripadnike hrvatskog naroda kada je rekao da je romska manjina ugrožena od većinskog hrvatskog naroda jer Hrvati bacaju bombe Romima u dvorište. On se treba ispričati, kazao je Culej.

Plenković je pak na pitanje novinara o tom incidentu rekao da "bilo kakva neprimjerena retorika ovakvog tipa zaslužuje ispriku" i da je on kao predsjednik HDZ-a neće tolerirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙