FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LFF: Otvoren 14. Liburnia film festival

OPATIJA, 22. kolovoza 2016. (Hina) - 14. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia film festival, koji se prvi put održava na opatijskoj Ljetnoj pozornici, umjesto dosadašnje festivalske lokacije u lučici u obližnjim Ičićma, otvoren je u ponedjeljak navečer premijerom filma "Nasljeđe" Sanje Šamanović.

Na programu, do 26. kolovoza, 32 su filma, a 22 su u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada. 

Dokumentarni film Sanje Šamanović govori o odnosu majke i kćeri koje žive zajedno dijeleći sudbinu i u činjenici da su im objema preminuli supružnici. Drugi film u programu bio je dugometražni dokumentarni film Tomislava Žaje "Slobodni", o osobama s intelektualnim poteškoćama koje iz života u specijaliziranim centrima odlaze u stambene zajednice u stanovima. 

Prvog dana festivala prikazani su i "Kratki obiteljski film" Igora Bezinovića i "Pomutnje" Lane Kosovac. 

Uz film "Nasljeđe" svjetske premijere ovogodišnjeg festivala su "Vijesti iz Laayouna" Đure Gavrana, o životu u izbjegličkom naselju u pustinji jugozapadnog Alžira, "201507-STDR-L" Vjekoslava Gašparovića, o žetvi i destilaciji lavande i "Ti si mići mići mrav" pulskog umjetnika i performera i.j.piNA, odnosno Josipa Pine Ivančića. Hrvatske premijere doživjet će talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac "Tanka linija" Nine Mimice i Paole Sangiovanni, o ratnim silovanjima u Somaliji i BiH, "Čestica 81/5" Maje Bošković i Renate Lučić, te "Irenino ogledalo" Leona Rizmaula.

Na programu su još i dobitnik ovogodišnjeg Oktavijana za najbolji dokumentarni film "Iza lica zrcala" Katarine Zrinke Matijević te "Dum Spiro Spero" Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade "Vedran Šamanović" s Pulskog filmskog festivala. Nadalje, prikazat će se "Kandidat" Roberta Tomića Zubera i Tomislava Pulića, "Treći" Arsena Oremovića, "Turizam!" Tonćija Gaćine, tri filma dokumentarističkih eksperimentatora nove generacije, "Kupus na lešo" Zorka Sirotića, "Sanja" Nikice Zdunić i "9. januar" Elvisa Lenića, te "Administrativna pogreška" Tina Bačuna, "Cile" Katarine Radetić, "Zauvijek" Monike Rusak i "Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile" Marice Lalić i Ivice Lasića.

Osim filmova konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, u popratnom programu prikazat će se šest dokumentarnih filmova produkcije Restart, suorganizatora festivala, te odabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma.

U žiriju, koji će odlučivati o nagradama su filmski kritičar Marko Njegić, glavna urednica filmskog časopisa "Cinema&Video International"“ i programska suradnica Balkan Florence Express festivala Carolina Mancini, glazbenik, dizajner zvuka i producent Zoran Medved, te prošlogodišnji LFF-ovi laureati - redateljica Tiha K. Gudac i beogradski montažer Dragan von Petrović.

U konkurenciji za nagradu za najbolji regionalni film, koja se dodjeljuje autorima ili produkcijama iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, ove godine se natječe osam filmova.

Ove godine se uvodi i program poslijepodnevnih projekcija filmova u opatijskoj Villi Antonio te program "Kava s autorima", na kojoj će gledatelji moći razgovarati s autorima o filmovima prikazanim prethodnog dana.
 
Priredit će se i "case study" o radu na filmu "Goli" Tihe K. Gudac, prošlogodišnjem pobjedniku festivala. Organizirat će se i praktične edukacije za najmlađe od 7 do 10 godina, "Filmska početnica" i "Prvi put snimam".

Organizatori festivala su Udruga Liburnia Film Festival s Restartom i Udrugom Delta.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙