FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krajem ljeta natječaj za 31,5 milijuna kuna iz ESF-a za obrazovanje ranjivih skupina za rad u turizmu

ZAGREB, 11. srpnja 2016. (Hina) - Ministarstvo turizma krajem ljeta objavit će natječaj za 31,5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF), namijenjenih programima osposobljavanja i usavršavanja ranjivih skupina i s ciljem njihovog lakšeg zapošljavanja u turizmu, najavio je u ponedjeljak ministar turizma Anton Kliman.

"Riječ je o vrlo zahtjevnom natječaju kojeg treba dobro pripremiti i kojeg ćemo u javnost pustiti krajem kolovoza ili u rujnu s velikim očekivanjima, jer želimo tržištu rada ponuditi nove kvalitetne zaposlenike za sektor turizma i ugostiteljstva kojih nam već nedostaje. Ako se za iduću godinu najavljuje 50 novih hotela, onda je jasno da će nam u turizmu trebati i još više kvalitetnih radnika", naglasio je Kliman na predstavljanju natječaja, što je u zagrebačkom hotelu Esplanade okupilo oko 150 predstavnika turizma, zavoda za zapošljavanje i drugih zainteresiranih.

Radi se zapravo o natječaju "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" kroz koji se osiguravaju bespovratna sredstava iz ESF-a u ukupnom iznosu od 31,5 milijuna kuna za ustanove za obrazovanje odraslih i udruge u sektoru turizma i ugostiteljstva, pri čemu su ranjive skupine mladi do 25 godina, stariji od 54 godine, nezaposleni, radno neaktivne i osobe s invaliditetom.

Najniži iznos bespovratnih sredstava na koji će moći računati oni koji pripreme programe i projekte za obrazovanje i usavršavanje ranjivih skupina je po 500 tisuća kuna po pojedinom projektu, dok se najviše pojedinom projektu može dodijeliti 2 milijuna kuna.

Kliman smatra da će to pridonijeti i povećanju konkurentnosti Hrvatske kao turističke zemlje jer, kako je kazao, "za jačanje turističkog sektora nije dovoljno ponuditi samo more, sunce i nove proizvode nego i zaposliti ljude koji će znati ostvariti uspješne sezone te su zato u sklopu natječaja i osigurana sredstva za programe osposobljavanja i usavršavanja ranjivih skupina".

Na pitanje za koja bi se to zanimanje u turizmu i ugostiteljstvu mogli educirati ili prekvalificirati primjerice osobe s invaliditetom ili oni stariji od 54 godina, odgovorio je da bi to primjerice moglo biti za recepcije odnosno rad u kuhinji i razne pomoćne poslove za kojima je potražnja poslodavaca uvijek velika, a time bi se, smatra, vratio i optimizam tim ljudima.

Pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal naglasila je, pak, da je za uspješnu provedbu takvog programa i povlačenje sredstava iz ESF-a nužno da se u proces aktivno uključe i poslodavci iz sektora turizma i ugostiteljstva koji će, zajedno s udrugama i obrazovnim ustanovama, definirati koje su to potrebe i koja zanimanja im najviše nedostaju u poslu kako bi se i procesi usavršavanja i obrazovanja tome prilagodili.

Slično je kazala i Iris Jambrošić iz Ministarstva turizma koja je istaknula da se u hrvatskom turizmu svake godine povećava broj novozaposlenih, da je među njima najviše mladih do 24 godine, a najmanje osoba s invaliditetom, kao i da zapošljavanje otežava sezonalnost turizma, ali i nedostatak kvalitetne radne snage s raznim vještina i praktičnim iskustvom.

Osim Ministarstva turizma u tome sudjeluje i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) sa svojim uredima diljem Hrvatske te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Pomoćnica ministrice rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević naglasila je da je u cijelom tom programu, osim povećanja zapošljivosti ranjivih skupina, važna i njihova socijalna uključivost.

"Trenutno imamo u Hrvatskoj 216 tisuća nezaposlenih, što je na razini istog razdoblja 2008. godine, a cilj je spustiti taj broj ispod 200 tisuća, te vjerujemo da će turizam, koji se i dokazao kao najbolji 'poslodavac', u tome i pomoći u idućih nekoliko godina", kazala je Ivanković Knežević.

Natječaj "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙