FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slavonski proizvođači uvjereni u uspjeh registracije kulena/kulina

VINKOVCI, 30. lipnja 2016. (Hina) - Proizvođači iz Slovenije iskoristili su mogućnost koja im sustavu registracije proizvoda oznakama kvalitete stoji na raspolaganju, ali ne sumnjamo kako će naši argumenti biti prihvaćeni te će slavonski kulen-kulin biti registriran sa oznakom zemljopisnog podrijetla na nivou EU-a, rečeno je na proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruge slavonski domaći kulen-kulin održanoj u četvrtak.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać izvijestio je da su u tijeku pregovori sa Slovencima koji bi trebali okončati do 15. kolovoza. Kaže da su argumenti oko registracije proizvoda na hrvatskoj strani.

Tajnik Udruge slavonski domaći kulen-kulin Andrija Matić podsjetio je kako je slavonski domaći kulen-kulin dobio zaštitu na razini Republike Hrvatske koja je, kako je kazao, bila u obvezi sve svoje zaštite uskladiti s europskim zakonodavstvom. "Kada smo krenuli u taj postupak sve je išlo jednostavno, ali zadnji dan je došao prigovor proizvođača iz Slovenije koji također proizvode kulen s imenom slavonski kulen, a koji tvrde da bi zaštita našega kulena srušila njihovu proizvodnju", naveo je Matić.

On je uvjeren da do dogovora s Slovencima neće doći i da će presuditi Europska komisija.

"Uvjeren sam da će Europska komisija, ako do toga dođe, presuditi u našu korist, jer imamo utemeljenu argumentaciju", ocijenio je Matić.

Hrvatska je registraciju zemljopisnog podrijetla za slavonski kulen/kulin zatražila 2014. godine, nakon što ga zaštitila u Hrvatskoj 2013. Europska komisija je u studenom prošle godine nakon provjere dokumentacije objavila u službenom listu da je Hrvatska podnijela zahtjev te je tada počeo teći rok od tri mjeseca za podnošenje prigovora. Slovenija je svoj prigovor uputila 11. veljače ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙