FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu otvoren najveći ekološki sajam u zemlji

SPLIT, 17. lipnja 2016. (Hina) - Najveći sajam ekoloških proizvoda u Hrvatskoj Eko Fjera, otvoren je u petak na Prokurativama u Splitu u organizaciji županijske Javne ustanove Rera i Udruge ekoloških proizvođača Dalmacije - Dalmacija Eko, gdje je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo da je na razini države ukupno pet posto poljoprivrednih površina pod ekološkom proizvodnjom, ali i da je trend ekološke proizvodnje posljednjih godina u porastu.

 Majdak smatra da porast takve proizvodnje obvezuje ministarstvo da  osigura poljoprivrednim proizvođačima koji se bave tom proizvodnjom što bolju potporu kroz mjere i institucije u kojima će se osposobljavati poljoprivrednici u ekološkoj proizvodnji. Istaknuo je kako posebno raduje činjenica što u ekološku proizvodnju kreću mladi ljudi, dodavši da je takva proizvodnja važna za očuvanje okoliša, dobrobit životinja, bioraznolikost i za razvoj turizma.

 "Ministarstvo poljoprivrede je u okviru izravnih plaćanja definirao iznos za ekološku poljoprivrednu proizvodnju kao i za agrookolišne mjere, te sve one mjere koje se nalaze u okviru programu ruralnog razvoja. Imamo mjere za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a projekti koji se prijavljuju dodatno se boduju. Proizvođači imaju određeni boninet u okviru takvih projekata", rekao je Majdak.

 Dodao je da je ministarstvo prije nekoliko mjeseci pokrenulo suradnju s Ministarstvom turizma, te je definirano nekoliko pilot projekata koji će promovirati zastupljenost lokalnih proizvoda u hotelskim lancima, a tu bi svoje mjesto trebali pronaći i ekološki proizvodi.

 Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja novinarima je rekao kako ta manifestacija samo na području najveće dalmatinske županije okuplja stotinjak mladih eko proizvođača od kojih će njih 55 dobiti po 15 tisuća eura bespovratnih sredstava za unaprjeđenje svoje proizvodnje što preračunato u kune iznosi 6,2 milijuna.

"Znamo koliko Hrvatska uvozi hrane, a imamo potencijala da bismo mogli prehraniti 20 milijuna stanovnika. U našoj županiji ima dosta neobrađenih velikih poljoprivrednih površina i radi se o 20 tisuća hektara kvalitetne i plodne zemlje, no nažalost ne obrađuje se. Upravo tu vidimo šansu uključenja novih mladih obitelji u taj dio proizvodnje jer ekološka proizvodnja apsolutno ima svoje mjesto na tržištu", ustvrdio je Ževrnja.

 Sajam sufinancira Europski socijalni fond kroz projekt EkoBiz - poticanje poduzetništva mladih u sektoru ekološke poljoprivrede i na njemu sudjeluje više od pedeset certificiranih proizvođača. Istovremeno se održava i Gospodarski forum Splitsko-dalmatinske županije, a posjetitelji imaju priliku kupiti gotovo sve ekološke proizvode od ekstra djevičanskog ulja i meda, pa sve do do vrhunskih domaćih vina. Izloženo je i svježe voće i povrće, te razne prerađevine koje se proizvode u malim serijama na Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. 

 U petak navečer će u suradnji s Festivalom mediteranskoga filma Split i Kinookusom na Prokurativama biti prikazani kratki filmovi o ekološkoj hrani i poljoprivredi, a u subotu ujutro studentice Umjetničke akademije Split održat će likovnu radionicu za djecu.

 Eko Fjera se zatvara u subotu navečer nakon besplatnoga koncerta Darka Rundeka, ambasadora ekološke proizvodnje Dalmacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙