FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANIMAFEST Američki film "Anomalisa" u dugometražnoj konkurenciji

ZAGREB, 7. lipnja 2016. (Hina) - Uz natjecanje kratkometražnih filmova Animafest nastavlja program projekcijama dugometražnih filmova koji se natječu za festivalske nagrade - u utorak će se prikazati njih četiri, među kojima je i američki "Anomalisa" animirani prvijenac proslavljenog scenarista i redatelja Charlieja Kaufmana.

 Kaufman je u svijet filma i Hollywooda ušao kao scenarist - nakon niza humorističnih serija, potpisuje filmove "Biti John Malkovich", "Adaptacija"  i "Vječni sjaj nepobjedivog uma te "Sinegdoha, New York" (koji je i režirao). Stop-motion dramu "Anomalisa" napravio je s lutkarskim animatorom Dukeom Johnsonom.

 U središtu priče je pisac koji ne zna kako uspostaviti dublji kontakt s ljudima i vodi monoton život koji ga ne ispunjava, no kada na jednom od poslovnih putovanja upoznaje neznanku dobiva šansu da mu se svakodnevnica promijeni.

 Film je bio nominiran za Oscara i Zlatni globus, a kao prvi, prvi animirani film osvojio je Veliku nagradu žirija na filmskom festivalu u Veneciji. Večeras je na programu kina Tuškanac.

 U kinu Europa će se prikazati kolumbijski pravosudni triler "Sabogal" Juana Josea Lozana i Sergia Mejie, u kojem odvjetnik i borac za ljudska prava iz naslova filma istražuje zločine protiv čovječnosti iz nedavne prošlosti Kolumbije.

 Isto kino donosi i dugometražni japanski anime "Carstvo leševa" Ryotara Makihare 'cyberpunk' priču u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa, John Watson, kojega kao izvrsnog studenta medicine britanska vlada poziva na tajni zadatak.

 Film "Neobične priče" španjolskog redatelja Raula Garcie, koji će se prikazati u "Tuškancu", vizualno je raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea koja je nastajala devet godina.

 Svaka je priča napravljena u grafičkom stilu prilagođenom pojedinačnim segmentima i inspiriranom likovnim umjetnicima i ilustratorima čiji stil najbolje izražava psihološku dubinu i složenost Poeova mračnog svemira.

 García je kao animator radio na 26 dugometražnih filmova, a devet godina i u Disneyu na velikim hitovima, "Tko je smjestio Zeki Rogeru?", "Aladin", "Kralj lavova", "Pocahontas", "Zvonar crkve Notre Dame".

Retrospektiva i razgovor s Raoulom Servaisom

 Zagrebačka publika moći će se upoznati i s opusom ovogodišnjeg dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo, belgijskog animatora Raoula Servaisa, na retrospektivi s devet filmova, nakon koje će uslijediti razgovor s publikom.

 Prikazat će se njegovi filmovi "Kromofobija" (1965.), "Sirena" (1968.), "Goldframe "(1969.), "Operacija X-70" (1971.), "Govoriti ili ne govoriti" (1972.), "Pegaz" (1973.), "Harpija" (1979.), "Noćni leptiri" (1998.) i "Tenk" (2015.).

 U utorak počinje i Simpozij o suvremenoj animaciji Scanner III, koji će u dva dana trajanja okupiti vodeće filmske autore i znanstvenike.

 Dio simpozija na temu nagrada za animaciju donosi, među ostalim, predavanje dobitnika ASIFA-ine Nagrade za izniman doprinos umjetnosti animacije Giannalberta Bendazzija i poljskog filmskog teoretičara, kritičara i autora Marcina Gizyckog, dobitnika ovogodišnje Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije.

 U sklopu popratnog programa otvara se drugi dio izložbe studenata Akademije medijskih umjetnosti u Koelnu, u galeriji ULUPUH, dok će se u Oktogonu predstaviti eksperimentalna interaktivna instalacija PIEdeck, namijenjena za igraće aktivnosti s više sudionika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙