FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren 9. Festival mediteranskog filma Split

SPLIT, 3. lipnja 2016. (Hina) - Španjolskim filmom "Ništa zauzvrat", za koji je Daniel Guzman dobio nagradu za najbolji debitantski film, te kratkim filmom Ivana Ramljaka "Kino otok" u ljetnom kinu Bačvice u petak je otvoren 9. Festival mediteranskog filma Split na kojem će tijekom devet dana biti prikazano ukupno 78 filmova iz 39 zemalja.

Filmovi će biti prikazani u tri natjecateljska i nekoliko popratnih programa, a među će biti pet regionalnih i pet hrvatskih premijera, te dva filma s tematikom problema izbjeglica i ISIL- a.

Festival je otvorio dogradonačelnik Goran Kovačević koji je čestitao organizatorima što su deveti puta građanima priuštili tu važnu manifestaciju, koja je postala jedna od najočekivanijih događaja kao uvertira u ljetnu sezonu te pokazala da Split ima brojnu publiku koja je željna filma.

Direktor Festivala Alen Munitić je podsjetio da Festival traje skoro godinu dana. "Iza nas je uspješna godina kroz projekt 'Kino Mediteran', kojim revitaliziramo kina u Dalmaciji,a koji se trenutno se održava u 26 gradova".

Rekao je kako je tu i novi projekt "Moje splitsko kino" u suradnji s Hrvatskim audio vizualnim centrom, Ekranom i Kinotekom 'Zlatna vrata', kojim žele popularizirati gradska kina i u njih privući  publiku koja će uživati u kvalitetnim filmovima.

Narednih dana ljubitelji filma u Splitu će moći uživati u talijanskom filmu "Iščekivanje" u kojem igra oskarovka Juliette Binoche kao i u francuskim filmovima "Sve što dolazi" Mie Hansen-Love koji je na Berlinaleu nagrađen Srebrnim medvjedom te filmu "Priče s asfalta" Samuela Benchetrita iz Cannskog programa.

Prikazat će se i grčka komedija "Chevalier" Athine Rachel Tsangari koja je pobijedila na London Film Festivalu.

Splitska će publika imati priliku vidjeti i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa "U suton života" Sylvaina Biegeleisena, potom "Ivy" Tolge Karacelika i 11 puta nagrađeni turski film "Mahnitost" koji je nominiran za Zlatnog lava u Veneciji.

U programu Izvan konkurencije će se prikazati britansko-rumunjska koprodukcija "Chuck Norris protiv komunizma", te brazilski kandidat za Oscara "Druga majka".

U natjecateljskom programu kratkih filmova 'Ješke' po prvi put pobjednika čeka novčana nagrada, a tu se izdvajaju već nagrađeni "Piknik", "Belladonna", "Zvjerka", svjetska premijera filma Šimuna Šituma "Ritki zrak", novi animirani film Veljka Popovića "Planemo" i dokumentarni film "Kino otok", dok će u sklopu projekta "The 5C Project Cine-Caravan" u Split iz Cannesa stići grčki redatelj Thanos Anastopoulos koji će mladoj publici održavati radionice, projekcije i seminare.

Predstavit će se i novi program "Škola u kinu" u sklopu kojeg će se besplatno prikazivati domaći klasici "Vuk samotnjak" i "Družba Pere Kvržice", a radi se o zajedničkom projektu Hrvatskog audiovizualnog centra i Art kina iz Rijeke. Najveća novost festivala je legendarna terasa Kina "Tesla" u kojem će se od sutra navečer svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙