FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić u Sarajevu: Jačati BiH znači jačati Europu

SARAJEVO, 17. svibnja 2016. (Hina) - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić kazao je u utorak u Sarajevu kako bi Bosna i Hercegovina mogla pomiriti sve svoje unutarnje različitosti i potati uspješnom članicom Europske unuije ukoliko se za to pokaže dovoljno dobre volje i spremnosti na kompromis po uzoru na ono što se danas čini kako bi se očuvale vrijednosti na kojima je nastala Europska unija koja je također suočena s ozbiljnim kušnjama.

Jakovčić je ovo poručio u govoru kojega je održao pred Zastupničkim domom parlamenta Federacije BiH gdje je pozvan u znak zahvalnosti zbog zalaganja da Europski parlament usvoji posebnu rezoluciju kojom je u srpnju 2015. godine osudio genocid u Srebrenici.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Edin Mušić nazvao je Jakovčića velikim prijateljem BiH za što je hrvatski europarlamentarac dobio veliki poljesak zastupnika i gostiju, među kojima je bio i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Jakovčić je u Sarajevu predvodio izaslanstvo Istarskog demokratskog sabora (IDS), a tom je prigodom ponovio da je bilo iznimno važno uoči 20. godišnjice srebreničkog genocida podsjetiti na strašna ratna zbivanja i ljudske patnje.

"Rezolucija ne može izliječiti nijednu ljudsku ranu i svi se moramo  zapitati jesmo li mogli učiniti više da se ne dogodi toliko zla. I ja se pitam: što sam radio srpnja1995, jesam li mogao bar malo više pomoći? Ipak, važno je nakon svega osuditi zločince jer oni čine genocid i njihova zločinačka politika, a ne narodi", kazao je Jakovčić, ističući kako je Europski parlament odlučan u tome da neće dopustiti bilo kakvo negiranje ili relativiziranje srebreničkog genocida.

Ideja ujedinjene Europe, ocijenio je Jakovčić, najbolja je obrana od ponavljanja takvih zločina. Stoga bi ona za BiH trebala imati posebni značaj i privlačnost jer ta zemlja upravo na temelju svojih različitosti može izgraditi vlastitu snagu.

Jakovčić nije skrivao kako europska ideja danas nije tako idilična i privlačna kakva je bila prije dva ili tri desetljeća,ali je ustvrdio kako ona i danas ima snagu i potencijal. 

"EU danas nije ona Europa koju smo svi sanjali 90-ih godina. Ona ima niz paralelnih kriza koje je razaraju iznutra", kazao je Jakovčić.

Jedna je, primjerice, financijska kriza koja je bila najvidljivija kroz recesiju i grčki slučaj, druga je sigurnosna ugroza, a treća je dvojba oko toga hoće li Velika Britanija ostati u Uniji, rekao je.

Zajljučio je kako je stoga baš u interesu EU pomoći sigurnosnom jačanju BiH jer se time jača i sigurnost u samoj Europi, dok je u slučaju Brexita-a ocijenio kako bi bila "velika šteta" odluči li se jedna velika i važna država napustiti Uniju.
 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙