FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet hrvatskih strukovnih škola "isprintalo" rovere

SISAK, 15. travnja 2016. (Hina) - Projekt "3D tvornica budućnosti", čiji je nositelj bila Tehnička škola u Sisku, a pet hrvatskih stručnih škola po prvi puta je dobilo priliku ući u područje svemirske tehnologije, uspješno je završen nakon godinu dana kad su učenici s mentorima izradili pet robotiziranih vozila.

 Projekt je s dva milijuna kuna financirao Europski socijalni fond, a, uz sisačku tehničku školu, u projektu su, kao partneri, sudjelovali Tehnička škola Kutina, Elektrotehnička i prometna škola iz Osijeka, Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra, te Srednja strukovna škola Velika Gorica.

  Na završnoj konferenciji za novinare u Sisku izvijestili su kako su tijekom godine dana organizirane tri edukacije za 22 nastavnika u Topuskom, Trogiru i Splitu, provedeno je studijsko putovanje u Pariz za 26 osoba uključenih u projekt, a u okviru Ljetne škole 3D tehnologije na Korčuli, 30 je učenika steklo nova znanja iz područja te tehnologije. U projektu je ukupno sudjelovalo 300 učenika i 40 nastavnika i stručnih suradnika.
 U svih pet škola učenici su, vođeni svojim mentorima, pomoću 3D printera, izradili pet robotiziranih vozila - rovera, koji su projektirani po uzoru na svemirski program. Roveri su opremljeni računalima koja izvršavaju zadane radnje, a svaki se rover razlikuje po svojoj namjeni i dizajnu. Prema projektnom zadatku, 30 posto dijelova robotskih vozila morala su biti izrađena 3D printerom.
 "U prvoj fazi roveri su izrađeni u osnovnoj verziji, što znači da još nemaju najviši stupanj robotizacije. U narednih sedam godina imamo obavezu da ih usavršavamo i postepeno podižemo stupanj robotizacije. Svi su roveri u osnovnoj funkciji, što uznači da je projekt uspješno proveden. Vjerujem da će nastavak rada na njima biti izazov novim generacijama učenika u pet škola, što je obveza i svrha projekta. Zanimanje učenika za rad u projektu je vrlo velik i mnogi će ga iskoristiti i za svoje završne radove u školi", rekao je voditelj projekta Stevče Arsovski.

 Sisačka Tehnička škola je vodeća u zemlji po primjeni novih znanja u nastavnom procesu. Kako je rekao ravnatelj škole Davor Maletić, u tu svrhu škola već godinama obilato koristi sredstva iz EU fondova. Za 12 već ostvarenih programa iskorišteno je više od milijun eura, a već su u planu i novi projekti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙