FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obersnel: ideja Rijeke kao EPK da se potakne novi pogled na grad

RIJEKA, 8. travnja 2016. (Hina) - Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. godine nije samo događaj te godine nego je ideja da se potakne novi pogled na grad i razmišljanje građana o Rijeci, a tome će pridonijeti niz aktivnosti uključenja građana u upravljanje gradom na odgovarajućoj razini, ali i program građanskog odgoja koji se uvodi u riječke osnovne škole, rekao je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. 

Europska prijestolnica kulture ne znači samo nove muzeje, mnogo kazališnih predstava i drugih manifestacija nego je i prilika da se motivira građane na razmišljanje o tome kako sami mogu doprinijeti životu u gradu, rekao je gradonačelnik.

Jedna od takvih aktivnosti je i upravo raspisani natječaj na kojem građani mogu predlagati male komunalne radove, poput uređenja parkova, dječjih igrališta, parkirališta, postavljanja ulične rasvjete i autobusnih čekaonica, rekao je gradonačelnik. Građani svoje prijedloge mogu dostaviti do 22. travnja, nakon čega će ih procijeniti u nadležnim gradskim službama i odabrati za izvođenje.

U želji da buduće generacije Riječana budu spremnije sudjelovati u društvenim zbivanjima, pokrenuta je inicijativa uvođenja građanskog odgoja u osnovne škole, jer samo educirani i svjesni građani mogu sudjelovati na odgovarajući način, rekao je gradonačelnik.

Zasad je u provedbi pilot-projekt uvođenja građanskog odgoja u nekoliko riječkih škola i to u petim i šestim razredima. Planirano je da se građanski odgoj proširi i na sedme i osme razrede te u sve riječke škole. Priprema se edukacija na nastavnike te je izrađen udžbenik koji se sad prevodi na talijanski jezik, za primjenu u riječkim školama u kojima se nastava odvija na tom jeziku, kazao je Obersnel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙