FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KinoKino Festival: Indijski film "Duga" pobjednik prvog izdanja

ZAGREB, 19. ožujka 2016. (Hina) - Indijski film "Duga" Nagesha Kukunoora osvojio je KinoKino nagradu za najbolji dugometražni film prvog međunarodnog festivala profesionalnih filmova za djecu, čiji je službeni dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa.

"Taj izniman film odvodi nas na putovanje njihovog života - sestra i brat susreću ljude toliko različite koliko se razlikuju i dugine boje. Ova odiseja otkriva magičnost djetinjstva, ljubavi, kinematografije, ali i magičnost raznobojne Indije", ističe se u obrazloženju profesionalnog žirija.

Uz KinoKinonagradu, koju je izradio Nedjeljko Mikac, redatelj će dobiti i tisuću eura. Zagrebačkoj publici je zahvalio video porukom, istaknuvši kako je sretan što je film koji je radio s ljubavlju prepoznat u zemlji toliko dalekoj od njegove.

Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je mladoj glumici Rebeci Josephson za ulogu u švedskom filmu "Moja sestra mršavica" Sanne Lenken.

KinoKino nagradu za najbolji kratkometražni film dobio je irski film "Pidžama party" Kate Dolan, "vješto i suptilno ispričana priča o intimnom odnosu dvije djevojčice koji se razvija unatoč neprihvaćanju društva". "Izvrsno odmjerena i sjajno odglumljena lica ispunjavaju taj film stvarnim ljudskim emocijama i velikom količinom nade", obrazložio je žiri.

Sedmeročlani dječji žiri, dodijelio je KinoKino nagradu za najbolji dugometražni film nizozemskom "Malom gangsteru" Arnea Toonena, koji je osvojio i nagradu publike.

Razloge za  svoju odluku žiri je pronašao u činjenici da "problem nasilja među vršnjacima film prikazuje na humorističan način, ali s ciljem da poruka nađe svoj put do što većeg broja gledatelja".

Zahvalivši na nagradi, redatelj je video snimkom poručio kako je sretan što njegov film svugdje nailazi na dobar prijem i što je temu uspio prikazati na granici komedije i drame.

Najboljim kratkometražnim uratkom, koji će dobiti i 500 eura, dječji žiri je proglasio američki film "Prije bombe" redateljice Tannaz Hazemi koji "vrlo dirljivo i uvjerljivo govori o sestri koja se sama brine za sebe i brata".

"Glazba u filmu ima važnu ulogu i kroz cijeli film naglašava kontrast i pouku. Posebno nas se dojmilo što je glavna junakinja naših godina i što donosi odgovorne i zrele odluke", obrazložio je dječji žiri.

Članovi profesionalnog žirija bili su slovenski redatelj Miha Hočevar, programska koordinatorica Filmskog festivala u Zlinu Jaroslava Hynštova i redatelj Daniel Kušan, a dječjeg Lorna Ilić, Rok Jakopović Potz, Katarina Jukić, Viktor Mijatović, Laura Radičević, Lovro Svetina i Karla Škrlec.

Proglašenjem pobjedničkih filmova završio je službeni dio KinoKino Festivala, nakon čega je prikazan domaći filmski klasik za djecu, "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje.

Festival se održava i u nedjelju, kada će se, među ostalim, prikazati dvostruki dobitnik, film "Mali gangster", izbor igranih i animiranih filmova za najmlađe u programu "Moj prvi odlazak u kino", film "Bugsy Malone" - klasik po izboru Antonia Nuića i "Koko i duhovi" člana žirija Daniela Kušana.

Proteklih je dana na festivalu prikazano tridesetak filmova za djecu do 14 godina, a osim projekcije filmova u konkurenciji  priređen je bogati popratni program, razgovori o filmovima s djecom, susreti redatelja i publike, druženja i radionice.

Organizatori su zadovoljni prvim izdanjem i nadaju se da će festival postati tradicionalan, te da će doprinijeli da djeca, koja ga sada posjećuju i gledaju nekomercijalne i kvalitetne filmove, postati pravi filmofili.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙