FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ulaže 10 milijuna eura u istraživanje virusa zike

ZAGREB/BRUXELLES, 15. ožujka 2016. (Hina) - Europska komisija objavila je u utorak da će uložiti 10 milijuna eura u istraživanje virusa zike, koji hara velikim dijelom Latinske Amerike, priopćeno je iz Bruxellesa.

"Ovaj novac omogućit će hitno potrebna istraživanja o novoj globalnoj prijetnji zika virusa", rekao je europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carls Moedas.

Virus zika najteže je pogodio Brazil. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dovela je u vezu nedavno povećanje broja slučajeva teških malformacija mozga kod novorođenčadi u toj zemlji s tim virusom.

Deset milijuna eura iz europskog programa Obzor 2020. za poticanje istraživanja i inovacija dobit će projekti koji će prvo morati dokazati vezu između virusa i malformacija mozga kod novorođenčadi. Znanstvenici će se tada moći posvetiti borbi protiv tog virusa, uključujući razvoj dijagnostičkih alata i ispitivanju potencijalnih lijekova ili cjepiva, navodi Komisija.

"Partnerstvo s Europskom unijom u istraživanju virusa zike bit će jako važno kako bi se pomoglo brazilskim znanstvenicima u suzbijanju epidemija koje pogađaju našu zemlju. Uz to, inicijativa će stimulirati istraživanja i tehnologiju na globalnoj razini na korist ljudima cijelog svijeta", rekao je brazilski ministar znanosti, tehnologije i inovacija Celso Pansera.

Rizik od širenja virusa zike u EU-u je po procjenama europskih zdravstvenih vlasti malen, no za tu bolest još ne postoji lijek niti cjepivo, a dijagnostički alati slabo su dostupni.

"Određen broj europskih građana vratio se iz pogođenih područja sa zika virusom. Komisija pozorno prati situaciju i, kako se približava ljeto, usko surađuje s Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, WHO-om i državama članicama na uspostavi svih potrebnih mjera kako bi se osigurao koherentan i dobro koordiniran odgovor na virus", istaknuo je povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

Program Obzor 2020. financira još niz inicijativa koje mogu pomoći u borbi protiv virusa zike. Četrdeset milijuna eura predviđeno je za istraživanje cjepiva za malariju i druge zanemarene zarazne bolesti, uključujući ziku. Još 10 milijuna eura predviđeno je za istraživanje bolesti koje prenose vektori (prijenosnici), a koje bi moglo biti važno za suzbijanje komaraca koji prenose ziku i niz drugih bolesti. EU također sufinancira istraživanje o prevenciji zaraznih bolesti u Latinskoj Americi i na Karibima u sklopu programa ERANET, navodi Komisija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙