FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi projekti za izbjeglice u Turskoj: 95 milijuna eura hitne pomoći za obrazovanje i humanitarne potrebe

ZAGREB/BRUXELLES, 4. ožujka 2016. (Hina) - Europska komisija predstavila je u petak prve projekte u okviru Instrumenta za izbjeglice u Turskoj, obećavši pritom da će donirati 55 milijuna eura za rješavanje hitnih potreba sirijske djece školske dobi u Turskoj glede pristupa formalnom obrazovanju te 40 milijuna eura humanitarne pomoći putem Svjetskog programa za hranu (WFP) koji tijesno surađuje s Turskim Crvenim polumjesecom, priopćeno je iz Bruxellesa.

„Djeci sirijskih izbjeglica u Turskoj moramo omogućiti pristup formalnom obrazovanju kako bi imala nadu za normalan život u budućnosti. Obrazovanje je za sve nas apsolutan prioritet i ljudska obveza. Novim, danas objavljenim sredstvima u iznosu od 55 milijuna eura pridonijet će se premošćivanju postojećih praznina i omogućiti da 110.000 sirijske djece nastavi školovanje. EU već pomaže obrazovanje 200.000 školske djece. Time ćemo dopuniti hvalevrijedne napore turske države da izbjeglicama omogući obrazovanje“, rekao je prilikom posjeta izbjegličkim kampovima u pokrajinama Gaziantep i Kahramanmaraş u jugoistočnoj Turskoj povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

"Humanitarnu pomoć izbjeglicama u Turskoj dajemo od početka krize, a novi Instrument za izbjeglice omogućuje nam da osiguramo veću i bolju pomoć. Novih 40 milijuna eura humanitarne pomoći koju dajemo putem Svjetskog programa za hranu pomoći će da 735.000 sirijskih izbjeglica dobije pomoć u hrani", rekao je povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides.

Instrument za izbjeglice u Turskoj odgovor je na poziv Europskog vijeća da se značajno poveća pomoć izbjeglicama u toj zemlji. Raspolaže s ukupno tri milijarde eura za 2016. i 2017., što će se osigurati iz proračuna EU-a i doprinosa država članica.

U Turskoj je registrirano više od 3,1 milijuna izbjeglica, za čije potrebe je turska vlada potrošila već više od 7 milijardi eura vlastitih sredstava.

Privremeni obrazovni centar u Kahramanmaraşu škola je s 12 učionica financirana u sklopu europskog projekta "EU djeca za mir". Otvoren je u veljači prošle godine i pruža osnovno i niže srednje obrazovanje. Trenutačno ima 522 učenika, 15 sirijskih učitelja volontera i troje turskih učitelja. Ove godine planira se gradnja još 22 takvih škola.

Izbjeglički kamp u Kahramanmaraşu otvoren je 1. rujna 2012., a u njemu živi 17.590 ljudi u 3684 šatora. U kampu je 6720 djece školske dobi, a 5086 upisano je u školu, navodi Komisija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙