FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Balade Petrice Kerempuha" 26. veljače premijerno u varaždinskom HNK

VARAŽDIN, 19. veljače, 2016. (Hina) - "Balade Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže u režiji Georgija Para nova je predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, koja će premijerno biti izvedena u petak 26. veljače.

 Kako je istaknuto u petak na konferenciji za novinare u varaždinskom kazalištu, riječ je o iznimnom kazališnom činu koji izvire iz Krležina teksta, poziva se na sadašnjost, a teatralizacijom kreće u sferu svojevrsne kazališne metafizike.


 "Radi se o predstavi, a ne o recitalu. Petricu Kerempuha se često izvodi u kazalištima u Hrvatskoj. Ja radim predstavu koju pokušavam što više približiti današnjem vremenu, a da Krleža ostane Krleža, netaknut u svojoj poetici i idejama", istaknuo je Paro i dodao da poveznicu čini siromaštvo kmetova iz Krležinog djela i siromaštvo građana danas.


 Petricu Kerempuha glumi Jan Kerekeš, a uz njega u predstavi nastupaju i Ljubomir Kerekeš, Ljiljana Bogojević, Zdenko Brlek, Hana Hegedušić i Sunčana Zelenika Konjević.


 "Balade Petrice Kerempuha" jedno su od najljepših kajkavskih djela, istaknuo je Jan Kerekeš. "Pokraj ovih rečenica na kajakvskom mislim da sve na štokavskom zvuči ružno. Dogodila se jedna lijepa predstava, jedna umjetnička, poetična predstava", dodao je Kerekeš.


 Predstava, kako se ističe u najavi, nastaje na 80. obljetnicu izdavanja "Balada", a sve u njoj poetski poziva i na stvarnost i na oživljavanje kajkavskoga, a prije svega na pitanja o ljudskoj egzistenciji.


 Dramaturg je Marijan Varjačić, scenograf Aljoša Paro, kostimografikinja Jadranka Tomić, a autor scenske glazbe Vid Kralj Novak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙