FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki FDA odobrio hitni status za imunoterapiju raka mjehura

WASHINGTON, 17. veljače 2016. - Američka agencija za hranu i lijekove (FDA)  odobrila je hitni status lijeku farmaceutske tvrtke AstraZeneca ‍durvalumabu za liječenje raka mjehura, objavila je tvrtka u srijedu.

Hitni status znači da taj lijek dobija prioritet u postupcima pred FDA i dodjeluje se za lijekove koji mogu donijeti preokret u liječenju teških bolesti ili za lijekove za koje prva istraživanja pokazuju da će donijeti veliki iskorak u terapiji.

Eksperimentalni lijek AstraZenece pripada tzv. PD-L1 terapiji u kojoj se protiv raka bori jačanjem imunosnog sustava. Tvrtka proučava durvalumab i za liječenje raka pluća, glave i vrata, želuca, gušterače, jetara i tumora krvi.

 I druge svjetske farmaceutske tvrtke poput Bristol-Myers Squibba, Mercka i Rochea intenzivno rade na istraživanju nove moćne metode imunoterapije malignih bolesti. 

U okviru imunoterapije, koja je u fazi kliničkih ispitivanja, imunosne stanice pacijenta genetski se modificiraju tako da mogu prepoznati i napadati tumorske stanice.

Ta vrsta liječenja CAR T stanicama, genetski modificiranim bijelim krvnim stanicama koje sadrže antitijela za stanice raka, kod pacijenata za koje nisu više postojale nikakve druge metode liječenja dovela je u nekim slučajevima i do potpunog nestanka tumora, kod nekih i na dulje vrijeme.

CAR T stanice kruže godinama po organizmu neprestano tražeći tumorske stanice, no uočene su i teške nuspojave.

Kod trećine pacijenata kojima se daju CAR T stanice pojavljuju se teške upalne reakcije i vrućice opasne po život zbog toga što modificirane T stanice tako brzo uništavaju toliko tumorskih stanica. Drugi razlog za zabrinutost je taj što T stanice koje napadaju čvrste tumore poput onih na plućima ili bubrezima mogu neselektivno napadati i zdrave stanice koje sadrže iste proteine koji su meta antitumorske terapije.

Kao rezultat toga neke farmaceutske tvrtke rade na ugrađivanju prekidača odnosno mogućnosti samouništenja CAR T stanica u slučaju pojave ozbiljnih nuspojava ili u slučaju da napadnu zdravo tkivo. Ti prekidači su dodatni receptori na CAR T stanicama na koje se utječe drugim lijekovima.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙