FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jakovčić poziva na zaštitu europskih proizvođača maslinovog ulja

ZAGREB/BRUXELLES, 17. veljače 2016. (Hina) - Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić zatražio je, zajedno sa španjolskim i talijanskim kolegama, dodatnu zaštitu interesa europskih proizvođača maslinova ulja zbog planiranog povećanja bescarinskog uvoza djevičanskog maslinovog ulja iz Tunisa, priopćeno je iz njegova ureda.

Jakovčić je podnio amandmane na prijedlog uredbe o uvođenju hitnih autonomnih trgovinskih mjera za Tunis u kojima traži dodatnu zaštitu interesa europskih proizvođača maslinovog ulja.

Europska komisija predložila je da se 2016. i 2017. dopusti bescarinski uvoz 35.000 tona djevičanskog maslinovog ulja godišnje iz Tunisa.

Jakovčić je zatražio uvođenje dodatnih kontrola kako bi se osiguralo da je uvezeno maslinovo ulje doista i proizvedeno u Tunisu te da je na tržište EU-a uvezeno izravno iz te zemlje.

U posebnom amandmanu Jakovčić traži od Komisije da, dođe li u 2017. do poremećaja na europskom tržištu, razmotri odobrenu kvotu.

"Nemam dvojbe oko toga da EU treba pomoći Tunisu. Ta se zemlja, zbog globalnih političkih prilika i terorističkih napada, nalazi u iznimno teškoj gospodarskoj situaciji. Jednako tako nemam dvojbe oko toga da Unija mora zaštititi svoje proizvođače maslinova ulja. Zato sam, zajedno sa španjolskim i talijanskim kolegama, podnio amandmane o kojima će se glasovati sljedeći tjedan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Očekujem da će većina zastupnika podržati naše amandmane", kazao je.

"Mi doista moramo znati hoće li se maslinovo ulje uvoziti izravno iz Tunisa i moramo biti u stanju spriječiti moguće pokušaje šverca ili prijevara s podrijetlom maslinova ulja. Moramo biti u stanju zaštititi i europske proizvođače maslinova ulja i spriječiti poremećaje na tržištu. To su argumenti za naše amandmane koji će, vjerujem, dobiti potporu većine zastupnika u Europskom parlamentu", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙