FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZagrebDox: Filmski profesionalci o zanimljivim temama

ZAGREB, 13. veljače 2016. (Hina) - Program usavršavanja ZagrebDox Pro, koji će se održati u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, od 21. do 28. veljače, donosi niz događanja kojima će se otvoriti teme zanimljive za filmsku industriju.

 Program se sastoji od pripremne radionice namijenjene autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja, pitching foruma i pojedinačnih sastanaka.

 Od 22. do 26. veljače održat će se četiri majstorska predavanja istaknutih redatelja Yanna Arthus-Bertranda, Erika Gandinija, Nine Kirtadze i Johna Appela.

 John Appel, redatelj više od četrdeset filmova koji se proslavio osobnim stilom bliskim protagonistima, svoje će predavanje posvetiti središnjim etičkim dvojbama u procesu montaže, a kao uvod u predavanje prikazat će svoj najnoviji film "Čarolija montaže".

 Po njegovim riječima, to predavanje nije zamišljeno kao tečaj iz montažerskih tehnikalija, nego kao interaktivna rasprava o strasti prema montiranju, kreativnom vihoru procesa i etičkim pitanjima koje donosi, te vječnoj potrazi za dušom filma.

 Redatelj, specijalist za fotografije iz zraka, i borac za zaštitu okoliša Yann Arthus-Bertrand, koji na festival dolazi s dokumentarcem "Ljudski", na svom će predavanju govoriti o načinu na koji pristupa dokumentaristici i na primjeru isječaka objasniti specifičnosti rada na filmu "Ljudski".

 Naime, u tom je spektakularnom portretu svijeta za potrebe filma sa suradnicima napravio intervjuje s oko dvije tisuće ljudi iz šezdeset zemalja, a snimili su i izvanredne zračne snimke.

 Jedan od najcjenjenijih švedskih dokumentarista Erik Gandini, kojemu ZagrebDox priprema retrospektivu, a u međunarodnoj konkurenciji prikazuje hvaljeni film "Švedska teorija ljubavi", predstavit će svoje teze o esejističkom dokumentarcu i primjere kako ovladati pripovijedanjem i strukturom.

 Gruzijska redateljica Nino Kirtadze, dobitnica Europske filmske nagrade koja se najčešće bavi kontroverznim temama s naglaskom na ljudskoj drami, održat će predavanje o tome kako 'filmsko' funkcionira u dokumentarnom filmu.

 Kao središnje događanje ZagrebDox najavljuje pitching forum, u četvrtak, 25. veljače , a dan kasnije će se govoriti o budućnosti autorskog dokumentarca.

 Na pitchingu, koji je otvoren za javnost, predstavit će se dvanaest odabranih projekata u različitim fazama razvoja iz devet zemalja, a po završetku trodnevne pripremne radionice sudionici će svoje projekte predstaviti komisiji TV urednika, predstavnika filmskih fondova, distributera i producenata.

 Program ZagrebDox Pro će predstaviti i studiju o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji Hansa Roberta Eisenhauera, mentora prošlogodišnjeg pobjedničkog projekta programa ZagrebDox Pro, te tehnologija 4 K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa.

 Hans Robert Eisenhauer, mentor dokumentarnog projekta "Solenzara" Pascala i Stephana Regolija, koji su mentorstvo osvojili prošle godine kao nagradu za najbolji projekt ZagrebDox Proa, govorit će o radu na razvoju projekta i mentorskoj suradnji, kao i redatelj Stephan Regoli.

 Tvrtka Sony će, u partnerstvu s AVC-om, predstaviti najnoviju opremu - vodeći specijalist za tehnologiju 4 K Sebastian Leske predstavit će neke od elemenata u lancu produkcije i postprodukcije u studiji slučaja naslovljenoj "Tehnologija 4 K u televizijskoj i filmskoj proizvodnji programa".

 Silvestar Kolbas, filmski snimatelj, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, podijelit će svoja iskustva u radu s najnovijom tehnologijom, ali i s onom primjerenom manje zahtjevnim korisnicima.

 ZagrebDox će pripremiti i raspravu "To Doc or Not to Doc – kakva je budućnost autorskog dokumentarca?", koja je organizirana u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA. Uz znatne rezove sredstava na javnim televizijama i pojavu novih platformi i distribucijskih modela, rasprava će se baviti uočavanjem, razumijevanjem, prihvaćanjem i mijenjanjem tih modela.

 U raspravi sudjeluju Ryan Harrington (Discovery Communications), Claire Aguilar (Sheffield Doc/Fest), Hanka Kastelicova (HBO Europe), Catherine Le Clef (CAT&Docs), Leena Pasanen (DOK Leipzig), Hrvoje Hribar (HAVC), Sanja Ravlić (hrvatska predstavnica u Eurimagesu) i drugi.

 Pokretači Regionalne audiovizualne suradnje i usavršavanja RE-ACT predstavit će transregionalnu inicijativa za surazvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, čiji su osnivači rukovoditelji talijanskog, slovenskog i hrvatskog filmskog fonda Paolo Vidali (Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina), Jožko Rutar (Slovenski filmski centar) i Hrvoje Hribar (Hrvatski audiovizualni centar).

 Njima će se na predstavljanju pridružiti hrvatska predstavnica u Eurimagesu Sanja Ravlić i Alessandro Gropplero, voditelj međunarodnih odnosa u Audiovizualnom fondu regije Furlanija-Julijska krajina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙