FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK i SAD dogovorili novi sporazum o razmjeni podataka

BRUXELLES, 2. siječnja 2016. (Hina/AFP) - Europska komisija objavila je u utorak da je postigla dogovor sa Sjedinjenim Državama o novom transatlantskom sporazumu o razmjeni podataka.

"Imamo sporazum", objavio je glasnogovornik Komisije Christian Wigand na Twitteru.

Europski sud pravde poništio je u listopadu prošle godine, u slučaju koji je pokrenuo austrijski aktivist Max Schrems protiv Facebooka, dotadašnji pravni okvir za razmjenu podataka između EU-a i SAD-a, tzv. Safe Harbour, koji se primjenjivao zadnjih 15 godina, izazvavši velike pravne nejasnoće za tisuće tvrtki, kako velikih poput Facebooka i Googlea, tako i malih, koje svakodnevno šalju podatke u SAD.

Sud je u svjetlu otkrića o masovnom američkom nadzoru upozorio na rizik "zadiranja američkih javnih vlasti u temeljna prava" europskih građana prilikom obrade njihovih podataka u SAD-u.

Novi sporazum uključuje jamstva u pogledu sigurnosti i transparentnosti za američke vlasti prilikom korištenja podataka europskih građana.

Ako europski građani budu smatrali da im je privatnost podataka u SAD-u povrijeđena, imat će pravo, u krajnjem slučaju, na arbitražu, predviđa sporazum, rekao je izvor upoznat s tim dokumentom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙