FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poticanje zapošljavanja socijalno ranjivih skupina - prvi europski projekt kojemu je nositelj POU V. Gorica

ZAGREB, 28. siječnja 2016. (Hina) - Pučko otvoreno učilište (POU) Velika Gorica prvi put je nositelj jednog europskog projekta, njegov je cilj socijalno ranjivim skupinama omogućiti veće šanse za zapošljavanje, jačati socijalnu ekonomiju i poduzetništvo, a vrijedan je gotovo milijun i 200 tisuća kuna. 
Riječ je o projektu naziva EDU VG PP PLUS koji je u četvrtak predstavljen javnosti u POU Velika Gorica koje će, ističe se u priopćenju toga otvorenog učilišta, tijekom provođenja projekta ojačati kapacitet svojih zaposlenika, koji će sudjelovati u osmišljavanju obrazovnih programa za dva modela zanimanja  - voditelja socijalnoga poduzeća i samostalnoga knjigovođu udruga i socijalnih poduzeća. Po završetku projekta i nakon završene edukacije za metodologiju izrade Standarda zanimanja, kvalifikacije i kurikuluma po načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HOK), djelatnici Učilišta će nastaviti s provođenjem osposobljavanja za spomenuta zanimanja,  koristeći suvremeni elektronički način učenja, e-learning.

POU Velika Gorica izabrano u konkurenciji 80 aplikanata

Projekt je vrijedan gotovo milijun i 200 tisuća kuna od kojih je 94 posto, odnosno milijun i 125 tisuća kuna, osigurao Europski socijalni fond, a učilište ostatak novca. Ravnateljica Barbara Grđan Odrčić izrazila je zadovovoljstvo što se POU  'našao' u skupini od 25 izabranih između 80 aplikanata za tako vrijedan i kvalitetan projekt koji će, uvjerena je, biti za Učilište višestruko koristan. Podsjetila je da je Učilište povuklo bespovratna sredstva za projekt u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih - faza II“.

Partner na projektu je Udruga PET PLUS iz Zagreba koja se bavi socijalnim uključivanjem skupina u nepovoljnom položaju, a ima dosta iskustva u provedbi europskih programa. Podsjeća se da PUO već godinama nudi građanima brojne obrazovne programe, bilo da se radi o učenju stranih jezika, informatičkim tečajevima ili programima osposobljavanja, a namijenjeni su svim generacijama. Ovim europskim projektom, ističe se, Učilište se upustilo u jednu drukčiju priču i okrenulo se marginaliziranim skupinama u društvu i dugotrajno nezaposlenim osobama kojima se želi pomoći u pronalaženju zaposlenja.

Uključivanje socijalno ranjivih skupina u eko-poljoprivredu, preradu bilja...

Ciljevi projekta su jačati suradnju i umrežavanje između poslovnih subjekata i drugih organizacija koje djeluju na području socijalne ekonomije i poduzetništva te promicati širenje dobre prakse za razvoj socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj inicijativama koje nude proizvode/usluge pogodne za zapošljavanje osoba iz ranjivih socijalnih skupina, u skladu s potrebama i raspoloživim resursima koje diktira lokalna sredina. Pokazalo se da je socijalna ekonomija važan pokretač gospodarstva u Europskoj uniji, a Hrvatska bitno zaostaje za europskim tendencijama. 

Navodi se da socijalno gospodarstvo u EU stvara deset posto BDP-a i zapošljava više od 11 milijuna radnika, u Hrvatskoj prema podatcima projekta GEM (Global Enterpreneurship Monitor) društveno poduzetništvo zauzima tek 0,2 posto hrvatskoga gospodarstva. Ističe se kako se projektom želi pridonijeti i većoj socijalnoj uključenosti ranjivih socijalnih skupina na osnovi njihova zapošljavanja u razvojno-perspektivnim djelatnostima (ekološke poljoprivrede, prerade bilja, prehrambene industrije, eko-turizma i zaštite krajolika), kao i jačati njihovu osposobljenost i radne vještine.

Provođenje projekta trajat će do kraja studenog ove godine, a u edukaciju će biti uključene ukupno 42 osobe. Stručno usavršavanje proći će 10 djelatnika Pučkog otvorenog učilišta te dvije radne skupine sastavljene od vanjskih članova, šest za socijalno poduzetništvo i šest za računovodstvo. U kasniju edukaciju bit će uključeno 20 osoba, od čega 10 iz postpenalnog sustava te 10 dugotrajno nezaposlenih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙