FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Timmermans: usprkos dogovoru s Turskom priljev migranata i dalje prevelik

ANKARA, 11. siječnja 2016. (Hina/AFP) - Priljev migranata iz Turske u Europsku uniju ostaje i dalje "vrlo velik", usprkos dogovoru Bruxellesa i Ankare o ograničavanju njihova broja, ustvrdio je u ponedjeljak u Ankari potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

"Broj ljudi koji stižu u Grčku je i dalje prevelik, između 2000 i 3000 dnevno. Ne možemo time biti zadovoljni", kazao je Timmermans koji se nalazi u posjetu Turskoj.

Turska i EU su krajem studenoga potpisali "akcijski plan" koji predviđa pomoć Unije u iznosu od tri milijarde eura turskim vlastima u zamjenu za učinkovitiju kontrolu svojih granica i borbu protiv krijumčara ljudima.

Usprkos tom sporazumu, brojni migranti, većinom Iračani i Sirijci, odlučuju se na opasni prelazak Egejskog mora s turske obale prema grčkim otocima.

Nakon sastanka s Timmermansom, turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir je ponovio prijedlog o davanju radnih dozvola sirijskim izbjeglicama i boljoj dostupnosti školovanja za njihovu djecu. Te je mjere Turska već više puta najavljivala, ali ih do sada još uvijek nije konkretizirala.

Turska, koja skrbi o 2,2 milijuna Sirijaca i 300.000 Iračana, glavno je polazište migranata prema Europi. Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, u EU je 2015. ušlo više od milijun tražitelja azila, od kojih je njih 850.000 stiglo morskim putem, preko Egeja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙