FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska ministrica: Nova pravila kontrole koja predlaže EK stvorila bi kolone na granici

LJUBLJANA, 9. siječnja 2016. (Hina) - Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izrazila je bojazan da slovenska pogranična policija ne bi mogla bez zastoja vršiti sistematsku kontrolu svih putnika na svojoj granici s Hrvatskom ako se Europska komisija odluči da treba provjeravati i državljane članica Europske unije.
U razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subota ona je ustvrdila da Europska komisija predlaže promjene po kojima bi na vanjskim granicama bila uvedena sistematska kontrola ulazaka i izlazaka ne samo stranaca iz trećih država, nego i državljana Europske unije, pri čemu bi se provjeravali podaci iz schengenskog informacijskog sustava, Interpolove baze i podaci nacionalnih policija.

"Ako bi došlo do takve odluke, to bi za našu policiju predstavljalo velik logistički zalogaj jer imamo vanjsku granicu Schengena. To bi onda značilo da moramo vršiti provjere tog tipa na slovensko-hrvatskoj granici, što bi u ljetnoj sezoni moglo izazvati dugo vrijeme čekanja na granici", kazala je Žnidar.

U vezi žičane ograde koju Slovenija postavlja na svojoj južnoj granici, Žnidar je kazala da je to privremena mjera koju je Slovenije bila prisiljena uvesti zbog sigurnosti migranata i lokalnog stanovništva, a one koji se odlučuju na protuzakonito uklanjanje žice ili rezanje njenih dijelova, ponekad i da bi došli do "suvenira", upozorila je da policija takve slučajeve evidentira i da se izlažu kaznenoj odgovornosti za svoj postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙