FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjetodavna služba sufinancirat će se iz fondova EU

ZAGREB, 30. prosinca 2015. (Hina) - Javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i šumarstvu ubuduće će od 20 do 30 posto svoga budžeta sufinancirati iz fondova Europske unije, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare. 
Ravnatelj Savjetodavne službe, koja ima 21 podružnicu i 110 ureda Hrvoje Horvat, istaknuo je kako se radi o velikoj novosti, jer će se prvi puta u zadnjih 20 godina ta institucija djelomično financirati novcem iz EU fondova.
 
"Naša satnica utrošena na osnovni savjetodavni rad, individualna i grupna predavanja, bit će naplaćena iz EU fondova. Na taj ćemo način rasteretiti proračun i dobiti kvalitetniji finalni proizvod", kazao je Horvat dodavši kako je pred radom Savjetodavne službe niz novosti koje će obuhvatiti individualna i grupna savjetovanja.

"Nove ovlasti koje imamo proizlaze iz pozicije Savjetodavne službe kao glavnog korisnika za provedbu Mjere 1 i Mjere 2. Mjera 1 odnosi se na potpore za strukovno osposobljavanje i aktivnosti stjecanja vještina poljoprivrednika, a Mjera 2 na direktno savjetovanje poljoprivrednika. Mjera 1 obavezna je za sve korisnike koji su prijavili su agrookolišne mjere ili ekološku poljoprivredu. Svi oni moraju odslušati 18 sati predavanja u tri dana. 

Kroz 2016. godinu očekujemo 600 predavanja za 6000 korisnika" kazao je Horvat.

S druge strane, opće strukovno osposobljavanje otvoreno je za sve poljoprivrednike, a predavanja će trajati 60 sati od čega će 30 posto biti praktična nastava. 

U sklopu savjetodane usluge "jedan na jedan", Horvat je naveo kako su  osnovne teme ekološka pitanja, konkurentnost i modernizacija i savjetovanje šumoposjednik pri čemu Savjetodavna služba može iz fondova ostvariti do 1500 eura po jednom savjetodavnom paketu. 

Uz savjetničke pakete, novost je i katalog savjetodavnih usluga koji će obuhvaćati sve usluge koje farmer može dobiti od Savjetodavne službe te kartica gospodarstva putem koje će se pratiti uspješnost farme. 

Horvat najavljuje veću fokusiranost savjetodavaca, bolju analitiku i veću uključenost poljoprivrednika u savjetodavni proces, budući da će on na kraju morati dati autorizaciju na rad savjetodavca, odnosno iskazati je li zadovoljan uslugom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙