FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Države članice traže novu europsku strategiju za alkohol

ZAGREB, 8. prosinca 2015. (Hina) - Ministri zdravlja 28 država članica EU-a pozvali su Europsku komisiju da donese novu sveobuhvatnu europsku strategiju za borbu protiv zloporabe alkohola.

Države članice traže novu strategiju budući da je 2012. istekla prva Europska strategija za alkohol (2006. do 2012.), čiji je cilj bila koordinacija nacionalnih politika i razmjena iskustava na tom području, po zaključcima sastanka Vijeća EU-a za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i potrošače održanom u ponedjeljak u Bruxellesu.

Vijeće također podržava rezoluciju Europskog parlamenta kojom se traži nova strategija za alkohol za razdoblje od 2016. do 2022., prenosi EurActiv.

Komisija je izolirana u svojem stajalištu da EU ne treba novu strategiju.

Povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis smatra da bi se zloporabu alkohola moglo uključiti među ostale rizične čimbenike za kronične bolesti i ne želi odrediti rok za objavu nove strategije.

Komisija se slaže sa zaključcima Vijeća da glavnu odgovornost za rješavanje problema uzrokovanih alkoholom snose države članice, no želi ih podržati u njihovim naporima pružanjem korisnih podataka i financiranjem projekata.

Po Komisiji, financijski teret štete uzrokovane alkoholom u EU je golem i procjenjuje se na najmanje 150 milijardi eura na godinu. Svake godine 120.000 europskih građana umre zbog zloporabe alkohola, koji se može povezati sa 60 različitih bolesti.

Europska komisija također je na neodređeno vrijeme odgodila objavu izvješća o uključivanju alkoholnih pića u nova europska pravila o obveznom označavanju nutritivne vrijednosti prehrambenih proizvoda i njihovih sastojaka, što stupa na snagu 13. prosinca 2016. No Vijeće želi da Komisija barem razmotri uvođenje obveznog označavanja alkoholnih pića, posebice njihove kalorijske vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙