FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene smjernice za proaktivnu objavu informacija lokalnih vlasti

ZAGREB, 8. prosinca 2015. (Hina) - Smjernice za proaktivnu objavu podataka za jedinice lokalne i regionalne samouprave, svojevrsni udžbenik zakonskih obveza i dobre prakse, predstavljene su u utorak na konferenciji GONG-a, Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija.
Smjernice su "udžbenik" kako ispuniti, ne samo obveze iz Zakona o pravu na pristup informacijama, nego i one koje proizilaze iz Zakona o javnoj nabavi, jer one, u manjem dijelu, pridonose i stategiji suzbijanja korupcije, rekao je Duje Prkut (GONG).

Sve javne institucije trebale bi slijediti načelo otvorene vlasti, poručuje Thorsten Geissler, direktor Zaklade Konrad Adenauer za jugoistočnu Europu, koja je financijski pomogla objavu publikacije.

Poseban naglasak stavlja  na lokalnu razinu koja, kaže, mora raditi na transparentan način kako bi građani mogli sudjelovati u donošenju odluka. Geissler ističe da građani mogu sudjelovati u demokratskim procesima samo ako imaju pravo na pristup informacijama.

I povjerenica za informiranje Anamarija Musa apostorfira načelo transparentnosti, jer bez toga ne možemo očekivati odgovornu vlast, ni borbu protiv korupcije. Koncept po kojem se do informacija dolazi samo podnošenjem zahtjeva je stvar prošlosti, dodaje.

Zahtjev za pristup informacijama danas je samo "pomoćno sredstvo" ako lokalne vlasti ne rade svoj posao kako treba, odnosno ne objavljuju podatke na webu. Danas je primarni način komuniciranja putem weba, a to traži redovitu i ažurnu objavu informacija koje su građanima dostupne u svakom trenutku, kaže Musa.

Upravo takvom objavom pohvalio se župan krapinsko-zagorski Željko Kolar. "Svaku odluku koju donesem odmah objavim na stranicama županije, što više informacija objavite imate manje upita, a time više vremena za odraditi druge poslove", rekao je Kolar.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibenski župan Goran Pauk kaže da Zajednica potiče županije da djeluju čim transparentnije, ali popriličan broj objava i izmjena raznih odluka i akata traži i određene ljudske resurse.

U okviru konferencije o prilikama i izazovima proaktivne objave informacija lokalnih i regionalnih vlasti održat će se radionica za predstavnike gradova, općina i županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙