FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZFF - Tri najbolja kandidata za nagradu LUX u kinu Tuškanac

ZAGREB, 19. studenoga 2015. (Hina) - U suradnji sa Zagreb Film Festivalom, u nedjelju, 22. studenoga, u kinu Tuškanac će se prikazati tri filma koja su ušla u uži izbor za filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta za ovu godinu, čiji će se dobitnici saznati idućeg tjedna u Strasbourgu.

 Na besplatnim projekcijama prikazat će se bugarski film "Lekcija", talijanski "Mediterranea" i francuski "Mustang" koji se natječu za nagradu, ali i hrvatski predstavnik koji je bio u širem izboru deset filmova, "Zvizdan" Dalibora Matanića.

 Bugarsko-grčki fIlm "Lekcija" redateljskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Valchanova, koji kroz prizmu neimaštine prikazuje koliko je potrebno da se naruše vrijednosti i etičnost. To je priča o mladoj profesorici engleskog jezika u bugarskom gradiću, rastrganoj između vlastitih moralnih načela i nagona za egzistencijom.

​​ "Mediterranea"​ Jonasa Carpignana prati čovjeka koji napušta svoj dom u Burkini Faso ne bi li prehranio obitelj. Uz pomoć krijumčara kreće na mukotrpan put prema Europi, gdje se susreće s nizom prepreka, a nakon što stigne u Italiju umjesto boljeg života čeka ga izrabljivanje i netrepljivost domicilnog stanovništva.

​ Intimnom pričom u maniri dokumentarca​​ film prikazuje jedan od najaktualnijih problema u Europi, izbjeglica koji prelaze Sredozemlje​​​ u potrazi za sigurnošću, nerijetko riskirajući vlastite živote.​

​ U drami "Mustang"​ Deniz Gamze Erguven, snimanoj u naturalističkom stilu, prikazuje se život četiriju sestara u ruralnoj Turskoj, koje nedužna igra s dječacima osudi na kućni pritvor i pripremu za budući bračni život i kućanske obaveze.

 Najmlađa od njih odbija se pokoriti, a potporu joj daju i ostale sestre koje se odvaže na pokušaj bijega. Film je ove godine francuski kandidat za Oscara, a već je nagrađen na festivalima u Cannesu, Sarajevu i Odessi.

​ ​Kako je hrvatski kandidat za Oscara, "Zvizdan" Dalibora Matanića, bio izabran među deset naslova nominiranih za tu europsku nagradu i on će se prikazati u sklopu Dana LUX filma na ZFF-u. Filmovi iz užeg kruga za nagradu prikazuju se u više od četrdeset gradova u Europskoj uniji, a finalisti se istovremeno prikazuju u 28 država EU.

 Europski parlament Nagradu LUX dodjeljuje od 2007.  za postignuća u kinematografij, a s ciljem poboljšanja distribucije europskih filmova u Europi, poticanja rasprave o Europskoj uniji i njezinim politikama, te potpore širenju europskih produkcija i koprodukcija. Zahvaljujući toj nagradi tri finalista dobivaju bolju distribuciju i prevode se na 24 službena jezika Europske unije.

 Svake godine sastavlja se katalog, koji sada već broji 90 filmova koji odražavaju bogatstvo europskih kinematografija, ali i efekte zakonodavnog programa Europske unije o važnim društvenim pitanjima.

 O dobitnicima se odlučuje nekoliko mjeseci i  kroz više etapa, od rasprave o više od 70 europskih filmova u kojoj sudjeluje žiri od dvadeset filmskih stručnjaka, preko objavljivanja službene selekcije 10 filmova, do  izbora tri najbolja.

 Dobitnika odabiru zastupnici Europskog parlamenta, a proglasit će ga predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz. U nekim je slučajevima ta nagrada predvidjela dobru budućnost fimu - prošlogodišnji pobjednik,  "Ida" Pawela Pawlikowskog kasnije je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja.

 Ulaz na projekcije kandidata za nagradu LUX u "Tuškancu" besplatan je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙