FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2015. HND apelira na HRT da povuče odluku i organizira sučeljavanje svih stranaka

ZAGREB, 6. studenoga 2015. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apeliralo je u petak na programsko vodstvo HRT-a da hitno promijeni svoju odluku i organizira za večeras najavljeno predizborno sučeljavanje, te da na njega pozove sve predstavnike stranaka ili lista koje prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja imaju izgleda ući u Sabor.

"Javna televizija mora imati slobodu i autonomiju uređivanja programa prema profesionalnim novinarskim kriterijima, ali na temelju jasno donesenih pravila. Njezina je obveza građanima pružiti cjelovitu i objektivnu informaciju, a, u ovom slučaju, omogućiti im da tijekom televizijskog sučeljavanja čuju i vide sve one koji imaju izgleda ući u Sabor, kako bi i na temelju toga mogli donijeti odluku za koga će glasati na izborima", ističe HND u priopćenju. 

Kriteriji sučeljavanja moraju biti nedvojbeno jasni, jer će, upozorava HND, zadaća javnog servisa u demokratskim procesima biti dovedena u pitanje ako su ta pravila podložna različitim tumačenjima. 

Zato drže da vodstvo HRT-a griješi kada upire prstom u Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva zbog navodnog pritiska na uredničku autonomiju HRT-a. 

"Povjerenstvo je na prigovor jedne od nepozvanih stranaka samo donijelo mišljenje da HRT nije postupio ispravno kada nije na sučeljavanje pozvao sve koje bi trebao. Vodstvo HRT-a je, međutim, ustrajalo u svojim stajalištima, te donijelo još problematičniju odluku od prethodne - ukinulo je već najavljeno sučeljavanje, što je odluka koja se kosi sa zadaćom javnog servisa", upozorava HND.

"Zakon o HRT-u jasno definira fuknciju javnog servisa, a to je promicanje pluralizma mišljenja i stavova. Zato još jednom naglašavamo, sučeljavanje se mora održati, a na njega moraju biti pozvani predstavnici svih onih koji izgledno ulaze u Sabor. U protivnom, mislimo da oni koji su ovakve odluke donijeli ne bi smjeli biti na tako odgovornim dužnostima", poručuje HND u priopćenju koje su potpisali predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić i predsjednik HND-a Saša Leković.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) otkazala je za petak najavljeno izborno sučeljavanje na koje su pozvani samo SDP, HDZ, MOST, IDS i HDSSB, a razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo 'tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno' te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora'.

HRT smatra da DIP-ovo očitovanje dovodi u pitanje samostalnost uredničkih odluka i neovisnost javnog servisa.

Na HRT-ov potez da na sučeljavanje u petak pozove predstavnike samo pet stranaka, reagirale su mnoge stranke koje su smatrale da nacionalna televizija ne pruža svima istu priliku da se obrate javnosti.

HRT je svoju odluku obrazlagala time da je na temelju istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti važne u oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske, navodeći da je takva odluka, posve u skladu s pravilima koja je odredio Hrvatski sabor te s HRT-ovim izbornim pravilima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙