FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povoljniji uvjeti kredita EBRD-a za sisački program otpadnih voda

SISAK, 6. studenoga 2015. (Hina) - Program otpadnih voda u Sisku, koji kreditira Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), prvi je IPA projekt koji se ostvaruje na području Hrvatske i može biti primjer dobro i stručno pripremljenog projekta te uzorne suradnje EBRD-a i lokalne samouprave, kazala je u petak direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić na potpisivanju izmjena ugovora o kreditu.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podupire obnovu mreže otpadnih voda grada Siska i susjednih općina kreditom od 9,2 milijuna eura.

"Grad Sisak je potvrdio da je spreman i stručno osposobljen za takve projekte. Drago bi mi bilo da primjer Siska u međunarodnim projektima i investicijama prate i drugi hrvatski gradovi. Upravo zbog dobre suradnje, dogovorili smo nove, osjetno povoljnije kreditne uvjete", izjavila je Jelušić Kašić.

 Osim za izgradnju pročistača otpadnih voda, koja je u tijeku, novac iz kredita koristit će se i za proširenje kanalizacijske mreže na dijelove grada koji još nisu uključeni u sustav odvodnje. Do sada je odvodnjom obuhvaćeno 57 posto sisačkih domaćinstava. Budući da je kapacitet pročistača 60.000 domaćinstava, povećanje broja priključaka će ujedno pojeftiniti uslugu odvodnje.

 Novim je kreditnim uvjetima kamatna stopa smanjena za 0,75 posto na godinu, a poček otplate kredita iznosi dvije godine. To znači da će otplata kredita početi sredinom 2017. godine, kada će cjelokupni sustav već biti u funkciji. Kako je napomenuto, kredit ne opterećuje gradski proračun, jer ga je preuzelo gradsko trgovačko društvo Gradski vodovod.

''Zadovoljstvo mi je što smo uspjeli ostvariti povoljnije uvjete za već postojeći kredit za projekt Program otpadnih voda grada Siska, ali i što smo time ujedno osigurali sredstva za projektiranje i izgradnju kanalizacije u sisačkom naselju Pogorelac, Galdovu Kaptolskom i dijelu Zelenog brijega'', istaknula je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Odbacila je glasine kako će zbog kredita poskupjeti voda. Napomenula je da će korekcije cijene biti minimalne, a možda će voda čak i pojeftiniti.    

EBRD je aktivan u Hrvatskoj kao investitor od njene neovisnosti i dosad je podržao više od 170 projekata u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde eura u različitim sektorima gospodarstva.


VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙