FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Počeo kongres humane genetike

SPLIT, 5. studenoga 2015. (Hina) - U organizaciji Hrvatskog društva za humanu genetiku u četvrtka je u Splitu otvoren Šesti hrvatski kongres humane genetike, na kojem je predstavljena knjiga splitskog sveučilišta "Genetičko informiranje u praksi" koje su uredile liječnice Vida Čulić, Jasminka Pavelić i Maja Radman.
Na novu knjigu posebno je ponosan rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović, koji je naglasio da su knjige najbolji oblik čuvanja znanja jer "svi mediji naposljetku nestanu, a knjige kao zapis određenog trenutka i razmišljanja ostaju".

Radman je istaknula da je knjiga nastala kroz suradnju medicinskih stručnjaka u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, što znači da je Hrvatska bila zajedno u tom velikom projektu.

Izrazila je zadovljstvo što je Splitu omogućena organizacija kongresa koji okuplja vodeće strane i domaće stručnjake, pa su tim povodom iz Švicarske, Japana i Rusije došli svjetski eksperti iz humane genetike.

Član povjerenstva Hrvatske liječničke komore Joško Markić napomenuo je kako u Splitu prije 112 godina osnovana Liječnička komora za područje grada i okolice, kao prva takva organizacija na području Hrvatske.

"Nažalost vremena su teška, zbog čega mnogo liječnika odlazi u inozemstvo tražeći bolji položaj i mogućnosti za sebe, ali i zbog napredovanja u struci. Pozivam vas da svi radimo na tome da naše kolege prestanu odlaziti u inozemstvo i počnu se vraćati. Zato je vrlo bitno poticati stručni i znanstveni rad", kazao je Markić.

Na kongresu se okupilo tristotinjak hrvatskih i svjetskih stručnjaka koji se bave humanom genetikom, a tijekom sljedeća tri dana će prikazati rezultate svojih radova i razmijeniti iskustva. Sudjelovat će na 3. Danima humane genetike, te raspravljati o molekularnoj i biokemijskoj osnovi bolesti, genetičkoj epidemiologiji, antropologiji i populacijskoj genetici, rijetkim bolestima, genetici raka, sekvenciranju nove generacije i prenatalnoj dijagnostici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙