FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM-ova aplikacija za veću sigurnost na internetu

ZAGREB, 19. listopada 2015. (Hina) - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) objavila je na svojim web stranicama novu aplikaciju - "Kalkulator privatnosti", izvijestili su u ponedjeljak iz HAKOM-a.

 Cilj te aplikacije je informiranje krajnjih korisnika usluge pristupa internetu o mogućim opasnostima koje može prouzročiti davanje osobnih podataka, odnosno o mogućim opasnostima ugrožavanja privatnosti korisnika, ako podaci koji se ostavljaju na internetu postanu dostupni zlonamjernim osobama. 

 "Mnoge usluge dostupne putem interneta od korisnika zahtijevaju registraciju tijekom koje se upisuju osobni podaci, što je očekivan i uobičajen način i ne bi trebao predstavljati prijetnju korisnicima, ali ipak može doći do prevara, ako zlonamjerni pojedinci nekim načinom saznaju osobne podatke korisnika", poručuju iz HAKOM-a.

 Ističu da je najčešći slučaj zlouporabe na internetu kada netko neovlašteno dobije pristup usluzi na kojoj je korisnik pohranio osobne podatke i na taj način očita podatke te ih koristi za nedozvoljene radnje.

 Aplikacija je nastala u suradnji HAKOM-a i zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER-a) u okviru istraživačkog programa "Pogled u budućnost 2020". 

 "Kalkulator privatnosti" radi tako da, nakon što korisnik odabere neki od ponuđenih parametara, procjenjuje stupanj rizika (mali, srednji ili veliki rizik) pri korištenju određenih usluga na internetu. Istovremeno stupanj opasnosti prikazuje se na ljestvici, a ovisno o razini ljestvice mijenja se vrijednost i boja od zelene prema crvenoj, pri čemu se dobivena vrijednost povezuje sa scenarijem iz stvarnog života koji je prikazan u vidu stripa.


VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙