FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZBORI 2015. Birači koji žele glasovati izvan mjesta prebivališta moraju se javiti u nadležne urede do 28. listopada

ZAGREB, 9. listopada 2015. (Hina) - Birači koji na parlamentarnim izborima namjeravaju glasovati izvan mjesta prebivališta zaključno do srijede, 28. listopada, moraju podnijeti zahtjeve za privremeni upis u registar birača, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju ili izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, priopćilo je Ministarstvo uprave.


 Birači s prebivalištem u Hrvatskoj


 Da bi glasovali izvan mjesta prebivališta, birači s prebivalištem u Hrvatskoj moraju podnijeti zahtjev uredu državne uprave u mjestu stanovanja. Zahtjev mogu podnijeti neposredno u pisanom obliku, poslati poštom ili e-mailom na adresu ureda državne uprave po mjestu stanovanja. Takve zahtjeve nadležni će uredi zaprimati do 28. listopada u 16 sati.


 Birači koji će se na dan izbora zateći u nekom drugom mjestu u državi moraju zatražiti privremeni upis u uredu u mjestu prebivališta.


 Žele li glasovati u inozemstvu, zatražit će prethodnu registraciju u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u državi u kojoj glasuju ili u nadležnom uredu u Hrvatskoj.


 Iznimno, birači mogu u uredu u kojem su upisani u registar zatražiti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, tzv. "žutu potvrdu" s naznakom mjesta u Hrvatskoj ili inozemstvu u kojem će se zateći na dan izbora.


Birači bez prebivališta u Hrvatskoj

 Birači bez prebivališta u Hrvatskoj koji imaju e-osobnu iskaznicu ili su podnijeli zahtjev da im se ona izda za ove se izbore ne moraju aktivno registrirati, nego će ih se registrirati po službenoj dužnosti, prema adresi navedenoj u e-iskaznici.

 Ako takvi žele glasovati na području drugoga diplomatsko konzularnog predstavništva ili negdje u Hrvatskoj, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

 Oni koji nemaju e-osobnu iskaznicu i nisu podnijeli zahtjev da im se izda, da bi glasovali u zemlji ili inozemstvu morat će se aktivno registrirati.

 Zahtjev za aktivnu registraciju birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu ili nadležnom uredu u Hrvatskoj, ako na dan izbora namjeravaju boraviti u Hrvatskoj.

 Zahtjeve za privremeni upis, aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti i putem sustava e-građani, napominje Ministarstvo uprave.

 Ministarstvo birače još jednom poziva da provjere svoje podatke u registru birača te po potrebi dopune ili isprave podatke u uredima državne uprave po mjestu prebivališta, što mogu učiniti svakim radnim danom ili u subotu, 24. listopada, od 8 do 14 sati. Rok za ispravak ili dopunu podataka također istječe u srijedu, 28. listopada.

 Pripadnike nacionalnih manjina koji će do dana izbora, 8. studenoga, napuniti 18 godina Ministarstvo poziva da se, ako žele glasovati u 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina, pred nadležnim uredom izjasne o svojoj nacionalnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙