FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba ilustracija i stripova "Šumska " Krešimira Zimonića

ZAGREB, 3. listopada 2015. (Hina) -  Na izložbi "Šumska", koja se otvara u subotu, strip-crtač, ilustrator i animator Krešimir Zimonić  prvi put će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) izložiti svoje ilustracije i stripove vezane uz temu šume, koja je u tom muzeju prisutna i kroz izložbu "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić".

 U predvorju MSU-a Zimonić će se predstaviti stripovima "Šumska",  ilustracijama za "Šumu Striborovu" Ivane Brlić Mažuranić te knjigom-slikovnicom "Kneja – vilinska šuma".

 Strip "Šumska", po kojemu je naslovljena izložba jedan je od četiriju u čijem su središtu vile ("Morska", "Gradska", "Zračna"), a nastavak je "Priča iz davnine" i stripa "Zlatka". U "Šumskoj" Kay, Zlatkin dečko, traga za Zlatkom, koja je na dvije godine 'nestala' iz svijeta stripa, a ujedno je i potraga za očuvanjem prirode.

 Fotografija posječenog stoljetnog hrasta iz slavonske šume, samo je jedan od okidača priče koja se događa u suvremenosti, a ukazujući na sječu šuma i posljedice industrijske revolucije davne 1900. godine strip nas na suptilan način angažira u promišljanju svijeta, prirode i opstanka čovjeka danas, ističe se u najavi izložbe.

 U sklopu izložbe organizirat će se razgovor s umjetnikom, najpoznatijem po stripu "Zlatka", koji je više od 25 godina objavljivao u časopisu "Modre laste". Razgovor s njime vodit će Nada Beroš, muzejska savjetnica i voditeljica Pedagoškog odjela.

 To je jedan od događaja koji MSU u subotu priprema kao "druženje za cijelu obitelj" u programu "Šuma u muzeju" i u okviru izložbe "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić". Organizirat će se i stručno vodstvo po Zimonićevoj i Ivšićevoj izložbi,  kao i lutkarska predstava za djecu "Šuma priča", autorice Krune Tarle.

 Lutkarska predstava namijenjena je najmlađoj publici, djeci već od dvije godine. Nastala prema motivima pripovijetke "Zlatokosa i tri medvjeda", predstava prenosi odgojne poruke o obiteljskoj toplini te odnosu prema prirodi. Tarle je osim režije osmislila scenografiju, lutke i kostime, a glume Ana Malnar i Magda Henok.

 Velika izložba posvećena hrvatsko-francuskom književniku i pjesniku Radovanu Ivšiću, smještena je na prvom katu prostora za povremene izložbe. Izloženo je oko 160 radova umjetnika od 17. stoljeća do naših dana, koji se bave temom šume "kao višestrukom čovjekovom egzistencijalnim izazovu"

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙