FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liječnici koncesionari traže pomoć Ministarstva zdravlja oko visine koncesija

ZAGREB, 18. rujna 2015. (Hina) - Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite zaštite pozvala je u petak Ministarstvo zdravlja da razriješi situaciju u kojoj Grad Zagreb ne poštuje odluku ministra zdravlja o iznosu najveće koncesije koju plaća oko 350 koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a koja zajedno sa zakupom ne smije iznositi više od 1250 kuna.

"Nakon što je Ministarstvo zdravlja objavilo novu odluku o iznosima koncesijske naknade za obavljanje zdravstvene službe, sve su je jedinice lokalne samouprave ispoštovale osim Grada Zagreba i Zagrebačke županije", tvrdi predsjednica udruge Josipa Rodić.

Nakon ministrove odluke, liječnici koncesionari u Zagrebu su počeli od lipnja uplaćivati koncesijsku naknadu prema izračunu iz odluke. No, krajem kolovoza na adrese liječnika koncesionara stigle su opomene pred raskid ugovora o koncesiji iz Gradskog ureda za zdravstvo, iako je Grad nakon odluke liječnicima trebao poslati nova rješenja o iznosu koncesija, kaže Rodić.

Takvo postupanje, tvrde iz udruge koncesionara, suprotno je Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prema kojem je koncesiju moguće oduzeti ako koncesionar ne obavlja javnu zdravstvenu službu u skladu s propisima, odlukom o davanju koncesije, odnosno ugovorom o koncesiji.

"Kolege se nisu ogrešile o taj zakonski uvjet, već su postupile prema Odluci o visini koncesijske naknade i uplatile iznos kako je u odluci navedeno. U slučaju kašnjenja s plaćanjem ili ako se uopće ne plaća postoje zakonski mehanizmi kojima se poslovni subjekt može natjerati na ažurnost u podmirenju obveza. Govorimo o ovrhama, a nikako o raskidu Ugovora o koncesiji", navodi Rodić.

Podsjeća da je Gradski ured za zdravstvo 2009., 2010. i 2011 pokušao retrogradno (protuzakonito) naplatiti PDV na zakupninu, što je riješeno pravomoćnim presudama u korist koncesionara.

Na isti je način riješeno i plaćanje dežurstva vikendom i blagdanom, koje je Grad liječnicima plaćao ispod iznosa naknade zajamčene kolektivnim ugovorom.

"Takav nas stav Gradskog ureda žalosti budući da u važnoj djelatnosti zdravstva očekujemo partnerski odnos u kojem ne bi smjelo biti sukoba", zaključuje Rodić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙