FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa i dalje predvodi procvat tržišta nekretnina u svijetu; Hrvatska među slabijima

BRISTOL/ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina) - Oštar uzlet cijena na svjetskim tržištima nekretnina nastavljen je u drugom tromjesečju, a u njemu je ponovo sudjelovala i Europa, uz Sjevernu Ameriku i Aziju, dok je Hrvatska među slabijima, pokazalo je izvješće specijalizirane agencije Global Property Guide.

Među pet najsnažnijih tržišta u svijetu u razdoblju od travnja do lipnja bila su tako tri europska, utvrdila je ta agencija istraživanju koje je obuhvatilo 39 tržišta širom svijeta.

Rastom prednjači Irska, sa skokom cijena usklađenih za inflaciju za 10,81 posto u drugom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, kada je je njihov rast iznosio 11,97 posto. U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene su porasle za 0,47 posto.

Estonija je potvrdila drugo mjesto u Europi iz prethodnog tromjesečnog istraživanja a treće je najbrže rastuće tržište na globalnoj razini prema novim podacima, s rastom cijena od 8,99 posto na godišnjoj razini, premda značajno slabijim nego u drugom tromjesečju lani kada su cijene porasle 16,1 posto. Na tromjesečnoj su pak razini cijene u tamošnjoj prijestolnici Tallinu pale za 0,81 posto.

Treće mjesto zauzima Island, gdje su cijene nekretnina na godišnjoj razini porasle za 6,19 posto u usporedbi s drugim kvartalom 2014. godine, kada su bile porasle za 6,09 posto. Na tromjesečnoj su razini pak gotovo stagnirale.

Tržišta nekretnina u Europi nastavljaju bilježiti spektakularan rast, pokazuje istraživanje Global Property Guidea, pri čemu je njih 13 od ukupno 20, čijim podacima raspolaže ta specijalizirana agencija, zabilježilo rast cijena na godišnjoj razini.

Među ostalim snažnim tržištima u Europi nalaze se Rumunjska, Norveška, Velika Britanija, Njemačka, Švicarska i Nizozemska, koje su uz izuzetak britanskog i nizozemskog tržišta zabilježile rast cijena na godišnjoj razini. Na tromjesečnoj su razini pak sve one zabilježile njihovo povećanje.

Skupinu slabih tržišta u Europi predvodi Rusija, inače drugo najslabije tržište na globalnoj razini. U toj su zemlji cijene pale na godišnjoj razini za 11,13 posto, najsnažnije od kraja 2011. U drugom prošlogodišnjem kvartalu smanjile su se 5,96 posto.

Slijedi Ukrajina, pogođena ekonomskom i političkom krizom, s padom cijena novih stambenih nekretnina u prosjeku za 10,64 posto na godišnjoj razini.

U skupini slabih tržišta izdvojena je i Hrvatska, s padom cijena u Zagrebu za 2,42 posto u usporedbi s drugim kvartalom 2014. godine, kada su cijene bile porasle za 1,25 posto na godišnjoj razini. U odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca cijene su smanjene blagih 0,60 posto.

U toj se skupini uz Hrvatsku još nalaze Grčka, s padom cijena na godišnjoj razini za 3,88 posto, Španjolska i Cipar, s padom za 3,56 odnosno 3,18 posto, te Finska, gdje su cijene nekretnina pale za 0,79 posto.

Među pet najjačih tržišta nekretnina u globalnom istraživanju, uz tri europska preostala su dva u Aziji - Hong Kong, s rastom cijena od 16,43 posto, te Filipini s rastom cijena nekretnina od 6,61 posto.

U skupini zemalja s najizrazitijim padom cijena nekretnina na godišnjoj razini, uz Rusiju i Ukrajinu, nalaze se i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), s padom cijena za 11,72 posto u usporedbi s drugim kvartalom prošle godine.

Uz Aziju i Europu, izrazitiji rast cijena u drugom tromjesečju zabilježen je i u Sjevernoj Americi. Tako su u SAD-u cijene nekretnina porasle za 5,39 posto na godišnjoj razini, a u Kanadi za četiri posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙