FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HLK: Liječnici nisu krivi za smrt djeteta u Rijeci

ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina) - U slučaju djeteta nedavno preminulog u Rijeci od zloćudne bolesti izostala je primjerena reakcija nadležnih službi i institucija, priopćila je Hrvatska liječnička komora (HLK), čiji izvanredni stručni nadzor nije utvrdio nesavjesno postupanje liječnika.

Nadzorom je utvrđeno da je tijekom kratkotrajnog liječenja devetogodišnjaka u riječkom KBC-u cjelokupno postupanje liječnika izvedeno po pravilima zdravstvene struke, da nije bilo nesavjesnog postupanja  te da su liječnici u cijelosti poduzeli sve odgovarajuće mjere u okviru svojih ovlasti. 

Liječnici nisu niti dobili adekvatnu mogućnost hospitalizirati dijete i poduzeti potrebno liječenje, ističe se u priopćenju HLK-a koji je 15. rujna proveo izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika Klinike za pedijatriju KBC Rijeka, povodom smrti djeteta čiji su roditelji odbili i prekinuli neophodno potrebno i preporučeno liječenje. 

Utvrđeno je i da su liječnici pravovremeno i višekratno izvještavali nadležne službe o problemu roditeljskog odbijanja liječenja i nemogućnosti adekvatnog liječenja djeteta te, sukladno tome, povećanom riziku od pogoršanja bolesti i smrtnog ishoda. 

Iz Komore ističu da taj tragični slučaj vrlo jasno govori u prilog činjenici da za rezultat liječenja nipošto nije odgovoran samo ili isključivo liječnik, već i sam bolesnik, odnosno u slučaju djeteta njegov roditelj, skrbnik ili zastupnik, ali također i sve nadležne službe i institucije koje imaju zakonsku zadaću zašititi interes djeteta u svim slučajevima kad to iz bilo kojeg razloga ne čini sam roditelj.

Time su iz HLK-a odgovorili pojedinim medijima za koje kažu da su, iznoseći neprovjerene informacije, u konačnici krivnju za tragični događaj na sasvim neprihvatljiv način prebacili na leđa liječnika, koji su jedini u tom slučaju postupili u cijelosti ispravno i pokušali zaštititi interes teško bolesnog djeteta.

HLK ponovno ukazuje na ulogu i odgovornost medija u izvještavanju javnosti i stvaranju javnog mnijenja vezano uz teme liječenja, zdravlja i bolesti, te obvezu pažljivog odabira vjerodostojnih sugovornika i stručnjaka koji u svojim izjavama neće iznositi nedovoljno točne ili neprovjerene stvari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙