FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset liječničkih timova na obuci za HHMS

ZAGREB, 3. rujna 2015. (Hina) - Deset medicinskih timova uskoro će započeti s radom u prvoj hitnoj helikopterskoj medicinskoj službi (HHMS), a u sklopu edukacije koju prolaze u srijedu je na Krku uspješno održan prvi letački trening helikoptera iz tog pilot-projekta Ministarstva zdravlja, koji u potpunosti financira Svjetska banka.

Bio je to prvi let u sklopu šestodnevnog letačkog treninga tijekom kojeg će liječnici i drugo medicinsko osoblje u praksi primjeniti vještine naučene tijekom edukacije, koju od kraja kolovoza provode EliFriulia i Airgreen, talijanske tvrtke izabrane na natječaju za provedbu tog projekta, navode iz Ministarstva zdravlja.

U teoretskoj obuci, deset timova liječnika, medicinskih sestara i tehničara stekli su znanja iz navigacije i odabira mjesta slijetanja, poznavanja radio i medicinske opreme u helikopteru kao i procedure postupanja s pacijentima.

Iz baze na Krku u hitne medicinske intervencije letjet će helikopter EC 135T2, a iz baze na Braču helikopter EC 145T2, koji će na jugu Hrvatske pokrivati šire područje i razvedeniji dio obale. Uz dva helikoptera HHMS-a i dalje će se kao treći helikopter u sklopu pilot-projekta koristiti vojni helikopter smješten u Splitu, koji obavlja funkciju odgođenog sanitetskog prijevoza.

HHMS će, poručuju iz Ministarstva zdravlja, omogućiti dostupniju i kvalitetniju uslugu za 130.000 stanovnika hrvatskih otoka te prometno slabije povezanih ruralnih sredina, kao i ostalim hrvatskih građanima te turistima.

Tvrtka EliFriulia, dodaje se, ima više od 25 godina iskustva u provođenju projekata helikopterske hitne pomoći, s više od 20.000 uspješnih intervencija i bez ijednog incidenta. Helikopteri EliFriulia-Airgreena provode više od 1.000 intervencija godišnje u gotovo svim vremenskim uvjetima, a pacijentima se hitna pomoć počinje pružati već u samom helikopteru, budući da su opremljeni kao manje jedinice intenzivne njege.

Helikopteri za ove specijalne namjene, za razliku od transportnih, mogu slijetati na različite manje površine bliže pacijentu, što olakšava pristup i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice. To je osobito značajno kod stanja kao što su srčani i moždani infarkt, kada ishod liječenja pacijenata izravno ovisi o što bržem zbrinjavanju i intervencijama unutar "zlatnog sata".

Zahvaljujući projektu vrijednom 8,5 milijuna kuna, deset hrvatskih timova medicinskih djelatnika svladalo je najsuvremenije tehnike hitne pomoći u helikopterskom prijevozu, a talijanske tvrtke osiguravaju dva helikoptera, letačko osoblje, hangare i servisnu službu za uspostavu HHMS-a za područje hrvatske obale i zaleđa.

Pilot-projektom Ministarstvo zdravlja u iduća četiri mjeseca precizno će utvrditi kakve su stvarne potrebe za ovom vrstom usluge, kako bi se optimalno organizirala trajna hitna helikopterska medicinska služba u Hrvatskoj.

Time će se hrvatskim građanima, ali i turistima, poručuju, osigurati visokokvalitetna i dostupna zdravstvena usluga kakvu već odavno imaju sve članice Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙