FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Film "Cherbourški kišobrani" otvara novu sezonu nezavisnih hrvatskih kina

ZAGREB, 2. rujna 2015. (Hina) - Projekcijom kultnog ljubavnog filma za sva vremena "Cherbourški kišobrani" Jacquesa Demyja, u nedjelju, 6. rujna, pod nazivom "Rendez-vous au cinema" u nezavisnim kinima diljem Hrvatske počinje mjesec francuskih filmova, u okviru kojega će se tijekom rujna prikazati šest francuskih filmova.

"Cherbourški kišobrani" klasična je romantična priča, jedna od onih zbog koje se prije pedesetak godina, kada je snimljena, u kino nije išlo bez maramica za brisanje suza. Film prati 17-godišnju Genevieve, koju u svojoj prvoj velikoj ulozi tumači Catherine Deneuve. Ona živi s autoritativnom majkom, vlasnicom trgovine kišobranima i zaljubljena je u siromašnog auto-mehaničara Guya (Nino Castelnuovo) koji odlazi u vojsku, ne znajući da je trudna. Iako ga i dalje voli, pod majčinim pritiscima i zbog djeteta udaje se za bogatog draguljara, a svoju prvu ljubav ponovno susreće u trenutku kada je već prekasno da išta bude između njih.

Film je ostao zapamćen po dirljivoj glazbi francuskog skladatelja Michela Legranda, a pjevanim dijalozima odao je počast klasičnim holivudskim mjuziklima iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Osim projekcije tog filma nezavisna kina pripremaju dodatnu atrakciju za posjetitelje, te će predvorja i terase kinodvorana ukrasiti velikim i raznobojnim kišobranima, stvarajući tako romantični ugođaj.

Projekcije će se u nedjelju održati u Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Koprivnici, Novskoj, Osijeku, Puli, Prelogu, Splitu, Sinju, Slatini, Samoboru, Velikoj Gorici, Varaždinu i zagrebačkim kinima Metropolis i Europa.

Službeno otvaranje nove sezone bit će u Kinu Europi, koje će u predvorju uoči projekcije organizirati i glazbeni program te posebnu dekoraciju. Na projekciju u to kino može se ući besplatno, a nije potrebno ni podići ulaznice.

Sezona simbolički počinje u šesnaest kina, dok će se cjelokupni program mjeseca francuskog filma odvijati u dvadeset kinodvorana diljem Hrvatske. Prikazat će se filmovi "Jules i Jim" Francoisa Truffauta, "Francuski ministar" Bertranda Taverniera, dobitnika Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, "Lijepi dani" Marion Vernoux, "Vikendi" Anne Villaceque te dugometražni animirani film za najmlađe "Moja je mama u Americi, upoznala je Buffalo Billa" Marca Boreala.

Mjesec francuskih filmova "Rendez-vous au cinema" organiziraju manifestacija Rendez-vous, Festival Francuske u Hrvatskoj, Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar.

U programu sudjeluju Kino Metropolis - MSU, Kino Europa, Art kino Croatia - Rijeka, Kino Moslavina - Kutina, Kino Velika Gorica, Kino Galerija - Varaždin, Kino Valli - Pula, POU Novska, Kino Pobjeda - Metković, Kinematografi Osijek, Ekran Split, Kinoteka Zlatna vrata Split, Dom kulture Grada Preloga, Centar za kulturu Čakovec, Gradsko kino Sinj, POU Daruvar, POU Slatina, POU Samobor, Kino Velebit - Koprivnica i Kinematografi Dubrovnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙