FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze pale zbog slabosti gospodarstava i poslovnih rezultata

ZAGREB, 26. srpnja 2015. (Hina) - Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale, što je posljedica anemičnih poslovnih rezultata kompanija i slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones potonuo 2,9 posto, na 17.568 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,2 posto, na 2.079 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 5.088 bodova. Za Dow Jones to je najveći tjedni gubitak od siječnja, a za ostala dva indeksa od ožujka.

Pod najvećim su pritiskom prošloga tjedna bile dionice u energetskom i rudarskom sektoru zbog oštrog pada cijena nafte i ostalih sirovina jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta nekih od najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje.

U Kini, najvećem svjetskom potrošaču sirovina, PMI indeks proizvodne aktivnosti u srpnju je pao peti mjesec zaredom, i to na najnižu razinu od travnja prošle godine. PMI indeksi pokazuju i da je u eurozoni poslovna aktivnost usporila na početku drugog polugodišta.

Zbog toga su cijene nafte pale na najniže razine od ožujka. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula na 54,60, a na američkom tržištu na 48,15 dolara.

Zbog strahovanja od usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, pod pritiskom su se našle i cijene ostalih sirovina, pa je, primjerice, cijena bakra pala na najniže razine u šest godina, dok je cijena zlata, po prvi puta od 2010., zaronila ispod 1.100 dolara po unci.

"Poslovna izvješća kompanija pokazuju da prihodi kompanija podbacuju, a pored toga sve je veća zabrinutost ulagača zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva", kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Cijene dionica bile su i pod pritiskom anemičnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Doduše, dosadašnja sezona objava poslovnih izvješća nešto je bolja nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 74 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, dok ih je 52 posto prebacilo očekivanja po pitanju prihoda.

No, očekivanja su vrlo niska, pa kompanijama nije veći problem nadmašiti ih. Tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju pala za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Prihodi kompanija mogli bi, pak, pasti za 3,9 posto, što bi bio njihov najveći pad od trećeg tromjesečja 2009.

Slabost prihoda posljedica je ponajviše visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,9 posto, na 6.579 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,8 posto, na 11.347 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.057 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,5 posto, na 20.544 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙