FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati pozdravili odustajanje od hitnog donošenja zdravstvenih zakona

ZAGREB, 2. srpnja 2015. (Hina) - Odluku Ministarstva zdravlja da povuče izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju iz hitne procedure pozdravili su u četvrtak sindikati, koji su se tijekom javne rasprave o izmjenama tih dvaju ključnih zdravstvenih zakona izričito protivili hitnosti njihova donošenja, a nadaju se da će ministar Siniša Varga ovoga puta u izradu zakona uključiti socijalne partnere, struku i udruge pacijenata.

Ministarstvo zdravlja objavilo je u četvrtak kako planira donijeti novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti umjesto izmjena i dopuna postojećeg te ga, zajedno s izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, donijeti u redovnoj proceduri, a početak nove javne rasprave o zakonima najavljen je za sredinu srpnja. Nova je odluka uslijedila nakon što su izmjene dva zakona prošle javnu raspravu i trebale biti, prema najavama ministra Varge, donesene u hitnoj proceduri prije saborske ljetne stanke.

Socijalni partneri pozdravljaju odluku da se ide s potpuno novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti s obzirom da se dosad predlagala izmjena čak 150 članaka tog zakona, no promašenim drže započinjati javnu raspravu usred srpnja i godišnjih odmora.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek nada se da će ministar zdravlja Varga ovoga puta poštivati proceduru i da će u izradu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti i izmjenama zakona o zdravstvenog osiguranju uključiti socijalne partnere, struku i udruge pacijenata.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić podsjeća kako je njegova sindikalna središnjica Hrvatska udruga radničkih sindikata od samog početka tražila redovnu proceduru i donošenje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, dok je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel zadovoljan što je Vlada prihvatila takav zahtijev u interesu zaštite prava građana na zdravstvenu zaštitu i očuvanja hrvatskog sustava javnog zdravstva.

Iako iznenađen naglim odustajanjem od donošenja zakona po hitnoj proceduri i nakon završene javne rasprave, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković kaže kako je odluka o izradi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti možda prilika da se o tom ključnom zakonu postigne politički i stručni konsenzus.

Iz HUP-a su pak poručili kako podržavaju i sudjeluju u svim postupcima u kojima se očekuje sudjelovanje socijalnih partnera te da podržavaju konstruktivne dijaloge kojima je cilj donošenje kvalitetnih i primjenjivih zakona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙