FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turneja "Tri Grgura" počinje u srijedu u Splitu

SPLIT, 16. lipnja 2015. (Hina) - Svečanim otvorenjem u srijedu na Puškinovoj poljani u Splitu, ispred spomenika Grguru Ninskom, počinje turneja "Tri Grgura", manifestacija koja objedinjuje kulturnu ponudu Splita, Nina i Varaždina, gradova u kojima je postavljen taj spomenik.

Povodom predstavljanja turneje "Tri Grgura" u utorak je u splitskoj Galeriji umjetnina održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali organizator manifestacije Stevo Vučković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić i zamjenik splitskoga gradonačelnika Goran Kovačević, a tom je prigodom predstavljen i Vodič kroz kulturu koji obuhvača sve kulturne institucije i važnije manifestacije koje predstavljaju kulturnu ponudu grada Splita.

Turneja "Tri Grgura" osmišljena je kao nacionalni kulturni događaj i cilj joj je predstavljanje bogate hrvatske kulturne ponude. Programskim povezivanjem sjevera i juga Hrvatske ova manifestacija objedinjuje tradicionalno i moderno.

Tijekom turneje, koja će trajati do 23. lipnja, publika će među ostalim moći uživati u nastupima mandolinskog orkestra "Sanctus Domino", tamburaškog sastava "Kavaliri" iz Varaždina, te "Čuvara svirala" iz Splita. Na programu su i Trash film festival u Varaždinu, foto izložba "Ljudi" autora Andreja Švogera i Darka Gorenaka, likovna izložba suvremenih likovnih umjetnika Varaždina te predstava HNK Varaždin "Svinje".

Stevo Vučković je za Hinu rekao kako je na ideju o turneji "Tri Grgura" došao prošlo ljeto kada je upoznao direktoricu županijske Turističke zajednice u Varaždinu Elizabetu Dolenec koja je sudjelovala i u razradi programa. Vučković je napomenuo da je ovogodišnja turneja zapravo nulto izdanje koje je ucrtano i u kulturnu strategiju Grada Splita do 2020. godine te dodao kako je šteta što Varaždin i Split nisu ostali u konkurenciji za grad kulture jer bi ovaj projekt zasigurno izrastao u nacionalni, na nivou razmjena opera, fundusa muzeja i svih drugih razmjena kulturnog izražavanja, smatra Vučković.

Splitski kip Grgura Ninskog, djelo Ivana Meštrovića, visok je 7,7 metara i najprije je postavljen na Peristilu 1929. godine. Rastavljen je tijekom talijanske okupacije u Drugome svjetskom ratu, a 1954. godine postavljen je na sadašnje mjesto ispod zidina sjeverno od Dioklecijanove palače.

Meštrović je izradio manju inačicu izmijenjena stava po kojoj su u bronci izlivena još dva spomenika. Jedan je postavljen u Varaždinu 1931. godine, a drugi u Ninu 1969. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙