FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Filozofskom fakultetu otvorena Austrijska knjižnica

ZAGREB, 11. lipnja 2015. (Hina) - Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu u četvrtak je otvorena Austrijska knjižnica, četvrta po redu takva knjižnica u Hrvatskoj i jedna od brojnih austrijskih knjižnica u svijetu koje su otvorene kao mjesto bogate knjižnične građe, ali i prostor za kulturne, znanstvene i prijateljske susrete koji približavaju Austriju, njezinu kulturu i njezine građane sa zemljom domaćinom.

Austrijska knjižnica Zagreb bit će smještena uz germanističku zbirku, na petom katu nove, suvremeno opremljene knjižnice Filozofskog fakulteta.

Riječ je o posebnoj zbirci koja trenutačno obuhvaća obuhvaća 5500 svezaka, većinom iz inventara Knjižnice Austrijskoga kulturnoga foruma, koji ovih dana obilježava svoju 60. obljetnicu u Hrvatsko.

U sklopu zbirke zastupljena su, uz ostalo, djela austrijskih autora iz područja književnosti (18., 19. i 20. stoljeće), povijesti, zemljopisa, povijesti umjetnosti, lingvistike, prava, gospodarstva, psihologije, filozofije, glazbe, kazališta, filma itd.

Hrvatsku i Austriju veže zajednička povijest, duga tradicija i brojne političke, znanstvene i kulturne veze, ali i ljudi, prijateljstva koja su se razvila i koja se njeguju između ljudi, istaknuli su predstavnici hrvatskih i austrijskih institucija koji su nazočili potpisivanju Sporazuma o osnivanju Austrijske knjižnice Zagrebu i svečanom otvorenju.

Potpisujući sporazum s dekanom Filozofskog fakulteta Vlatkom Previšićem, veleposlanik Republike Austrije u RH Andreas Wiedenhoff je kazao kako su austrijske knjižnice "više od samih knjiga, one su mjesta susreta, znanstvenog i kulturnog dijaloga", u njim se organiziraju konferencije, radionice, to su platforme za međusobnu suradnju.

Zagrebačka austrijska knjižnica četvrta je otvorena u Hrvatskoj, nakon knjižnica u Osijeku, Rijeci i Zadru i jedna od 65 austrijskih knjižnica u svijetu.

Austrijske knjižnice u svijetu posjeti godišnje oko 250.000 ljudi i u njima se organizira oko tisuću različitih skupova i događanja godišnje, istaknula je Teresa Indjein iz Odjela za kulturu Ministarstva vanjskih poslova Austrije. Podsjetila je kako je Hrvatska za Austriju iznimno važan partner, ne samo povjesno i politički, već su "naše veze i na ljudskoj razini, u svakom smislu, bliske i danas".

S time se složio i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras podsjetivši i na prijateljske veze s bečkim sveučilištem, koje je "zapravo naš uzor, na temelju kojega je i zagrebačko sveučilište osnovano".

Austrijska knjižnica bit će na raspolaganju javnosti u radnom vremenu Knjižnice Filozofskoga fakulteta, a pristup građi isti je kao i kod ostalih zbirki: korištenje u knjižnici za sve građane, a posudba izvan knjižnice za studente i djelatnike FF-a.

Na temelju Sporazuma o osnivanja knjižnice Filozofski će fakultet postojeći fond Austrijske knjižnice Zagreb dopuniti kupnjom knjiga pomoću donacije osiguravateljske kuće GRAWE. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije svake će godine dopunjavati građu kupnjom knjiga, novina i časopisa, u skladu s proračunskim mogućnostima.

Uoči svečanoga otvorenja, u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta postavljena je izložba "Austrijski kulturni forum: 60 godina", na kojoj je ta organizacija predstavila svoj rad: od skromnih početaka 1955. kad je započela kao Austrijska čitaonica u Zagrebu do današnjih dana, do kad je razvila raznoliku djelatnost, od filmskih projekata, koncerata i izložbi, preko književnih priredbi, plesa i multimedijskih projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙