FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica umirovljenika podržava uvođenje specijalističkih usluga u domove zdravlja

ZAGREB, 1. lipnja 2015. (Hina) - Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) podržava izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti i o obveznom zdravstvenom osiguranju, a posebno jačanje uloge domova zdravlja u koje bi se uvele i usluge liječnika specijalista, no upozorava da izmjene zakona ne smiju dovesti do smanjenja košarice besplatnih zdravstvenih usluga jer bi time umirovljenici, među kojima je većina već sada na rubu siromaštva, došli u još težu situaciju, priopćeno je iz te udruge u ponedjeljak.

Uvođenje specijalističkih usluga u domove zdravlja osobito je važno za ljude starije životne dobi, jer bi se time zdravstvene usluge približile njihovom mjestu boravka te smanjile liste čekanja na specijalističke preglede u bolnicama.

Iz Matice umirovljenika poručuju kako se izmjene zakona ne bi trebale donositi po hitnom postupku, a prije toga bi o njima obavezno trebalo raspraviti Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe u skladu s potpisanim Sporazumom Vlade Republike Hrvatske i udruga umirovljenika.

Rasprava je, ističe se, važna i zato da se jasno utvrdi ima li elemenata po kojima novi zakoni vode i prema privatizaciji zdravstvenog sustava.

U priopćenju se podsjeća da je u prijedlogu Deklaracije o osnovnim pravima umirovljenika i starijih osoba Matica još od 2010. godine zahtijevala da se ojača uloga domova zdravlja u kojima se trebaju pružati i specijalističke zdravstvene usluge te da pacijenti ne putuju specijalistima, već da specijalisti uz adekvatnu opremu, dolaze pacijentima blizu njihovog doma.

Ako se promjenama u zakonima o zdravstvu, kako se to tumači, ide na povećanja prava pacijenata - to će Matica podržati, a osobito i jačanje uloge Hrvatskog zavoda za zdravstvene osiguranje (HZZO), ali se ne slaže da se smanjuje uloga Zavoda i da se dio usluga prebacuje privatnicima.

Podsjeća se da je takav stav Matica imala i kada se pokušalo dopunsko zdravstveno osiguranje potpuno privatizirati i izbaciti iz HZZO-a. Matica umirovljenika Hrvatske upozorava i da HZZO mora ostati javna ustanova i dalje osiguravati usluge pacijentima u javnoj zdravstvenoj mreži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙